

چکیده
قانون اصلاحات ارضي در چهارم خرداد ماه 1339 به هيئت دولت وقت ابلاغ شد و اين اصلاحات در قالب رفرمي حكومتي تحت عنوان (انقلاب سفید) در دهه 1340 تداوم پیدا کرد.
در این رفرم، مالکین زمین های كشاورزي از دست بزرگ مالكان و اربابان درآمده و تحت شرايطي به كشاورزان واگذار گرديد.در اصلاحات ارضي بسياري از كشاورزان از طريق خريد
قسطي يا اجاره هاي درازمدت مالك زمين هايي شدند كه پيش از اين بر آنها زراعت مي كردند. اصلاحات ارضي در ايران از سويي بخش کثيري از دهقانان را از ستم ارباب رهانيد و از سويي ديگر، با حذف مديريت توليد زراعي و کشاندن سرمايه ها از روستا به شهر، افول توليد کشاورزي و مهاجرت به شهرها را باعث گرديد.اصلاحات ارضي را نمي توان درگرفتن زمين از مالكان و واگذار كردن آن به زارعان خلاصه كرد؛ اصلاحات ارضي پديده اي پيچيده،چند بعدي و داراي علل و اهداف آشكار و پنهان بود .در این تحقیق ابتدا علل بوجود آمدن قانون مقررات اصلاحات اراضی و سپس تحولاتی را که در طی سالیان در آن شده است مورد بحث قرار می گیرد.
مقدمه
اصلاحات ارضی یا الغای رژیم ارباب و رعیتی عبارت است از تغییرات اساسی در میزان و نحوه مالکیت اراضی به ویژه اراضی کشاورزی و مراتع که ادعا شد به منظور افزایش بهره وری عمومی جامعه صورت می گیرد.اصلاحات ارضی در کشور به دستور شاه ایران محمد رضا پهلوی و نخست وزیران دکتر علی امینی و اسدالله علم به تحقق پیوست و بدین ترتیب تغییراتی در شیوه مالکیت زمینهای کشاورزی از دست از فئودالها یا مالکان بزرگ به خرده مالکی و توزیع مجدد آن بین کشاورزان، با تصویب قانون اصلاحات ارضی و سپس قانون اصلاحی قانون اصلاحات ارضی طی ۳ مرحله انجام گرفت. اصلاحات ارضی نخستین اصل منشور انقلاب شاه و مردم بود.
بیان مسئله
اصلاحات ارضی نشان دهنده توجه عمیق حکومت ها، سیاست گران وتوسعه گران به سازماندهی جدید ساخت ارضی و اقتصاد روستایی از طریق توزیع مجدد زمین، پس از جنگ جهانی بود که با توجه به ارزش ها، ایدئولوژی ها و سیستم های حکومتی اجرا شد، ولی این تغییرات در همه جا با موفقیت همراه نبود. توزیع بسیار نابرابر قطعات میان کشاورزان، اندازه نامتناسب زمین با بعد خانوار، وجود کمترین میزان مشارکت روستاییان در انجام اصلاحات ارضی، جهت گیری سیاست ها، بهره برداری ها و... همه و همه فقر خانوارهای روستایی را که صاحب قطعه زمین کوچکی، آن هم به صورت پراکنده بودند، کاهش نداد.
اهمیت موضوع
بحث توسعه روستایی، تغییرات اجتماعی و اقدامات عملی در نیم قرن اخیر توجه بسیاري از پژوهشگران و کارشناسان اجتماعی و اقتصاد ي را به مسئله زمین و واحدهاي بهره برداري جلب کرده است و محور مطالعات مربوط به اصلاحات ارضی دهه 1340 بوده است.بحث زمین و نظامهاي بهره برداري در نیم قرن اخیر توسط جامعه شناسان و برخی کارشناسان اقتصادي و اجتماعی در حد گسترده مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تعریف و تفکیک اراضی از ویژگیهاي کاري آنان است. اما این امر تعریف و... بیشتر مرتبط با شرایط قبل از اجراي اصلاحات ارضی دهه 1340می باشد. از آنجا که مقوله زمین بعد از اجراي اصلاحات ارضی و انقلاب اسلامی دچار تغییر و تحول شده و از نظر حقوقی تقسیماتی در آن صورت گرفته لازم می دانیم به تفکیک و تعریف اراضی بپردازیم. در واقع اصلاح اراضی و ایجاد نظامهاي بهره برداري مطلوب نیاز مبرم به تعریف وتفکیک اراضی دارد.
روش گرد آوری اطلاعات
در این تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده شده است و همچین استفاده از مقالات و سایتهای معتبر مرتبط با موضوع.