

هزینه حقوق و دستمزد بخش قابل ملاحظه ای از هزینه های یک موسسه را به خود اختصاص می دهد واضح است مدریت واحدهای اقتصادی نیاز به کنترل دقیق ومنظمی در این زمینه دارند واز طرفی می دانید کارکنان یک واحد اقتصادی توقع دارند حقوق و مزایای خود را به شکل منظم دریافت کنند. وهمچنین باید توجه داشت که محاسبات تعیین حقوق و مزایا پر حجم و گسترده است و در ضمن به طور معمول قوانین کشورها ، واحدهای اقتصادی را ملزم نموده اند تا اطلاعاتی از تعداد کارکنان، حقوق ودستمزد و مزایای مربوطه را همه ماهه به دستگاه های ذیربط همچون وزارت دارایی برای وصول مالیات حقوق وسازمان تأمین اجتماعی برای ارائه خدمات ارسال دارند در نتیجه موارد فوق ایجاد یک سیستم منظم و دقیق را برای حقوق ودستمزد ضروری کرده است.
بنابراین یک سیستم حقوق ودستمزد باید به شکلی طراحی شود که اطلاعات لازم را به سرعت و به موقع جمع آوری ومبلغ صحیح قابل پرداخت به هریک ازکارکنان ودستگاه های مربوطه را محاسبه کند و درضمن روشهای کنترلی مناسبی برای جلوگیری از پرداخت وجوه به شکل غیرقانونی به افراد سوءاستفاده کننده را ایجاد نماید.باید اشاره کرد امروزه رایانه بخش عمده ای ازمحاسبات حقوق ودستمزد را درمدت زمان بسیار کوتاه انجام می دهد ولیکن رایانه یک ابزار، در دست کاربران می باشد وداشتن اطلاعات در ارتباط با حقوق ودستمزد لازم و ضروری است.
نظام جبران خدمات كاركنان از جمله راهبردهاي تأثيرگذار سازمان ها به منظور رسيدن به اهداف خود و افزايش كارايي كاركنان خود مي باشد . از جمله زير سيستم هاي اين نظام ، پرداخت حقوق و مزاي اي كاركنان است كه مي بايستي متناسب و مطابق با شرايط و موقعيت شغل و شاغل و هماهنگ با راهبردهاي سازمان باشد . يكي از مباحث كليدي در اين مبحث آن است كه اگر سازمان در اين مقوله )نظام مديريت حقوق و دستمزد ( نتواند خود را با شرايط شاغل تطبيق دهد موجب بروز مشكلاتي در سازمان از جمله در زمينه استخدام، ترك خدمت كاركنان به عبارت ديگر از دست رفتن كاركنان ارزشمند و با تجربه و درنتيجه ناخشنودي همگاني را سبب خواهد شد . در اين راستا سازمان بايد عوامل كليدي و مؤثر در نظام حقوق و مزايا از جمله:
را مورد شناسايي وكارشناسي دقيق قرار دهد و با توجه به نتايج حاصل از آن نسبت به اجراي مديريت حقوق و دستمزد اثر بخش اقدام نموده و آهنگ حركت روبه جلو سازمان را تسريع نمايد )رونقي، 1385).
شمار فراواني از كم كاري ها، عدم انگيزش و نارضا يتي هاي شغلي، موارد ترك خدمت و مواردي از اين قبيل زاييده بي توجهي به انگيزه هاي مادي و نابرابري هاي پرداخت يا كمبود مقررات و روش هاي منظم، منطقي و منصفانه حقوق و مزايا است. بسياري از نظام هاي مديريتي حقوق و دستمزد كنوني، انگيزش قوي براي كار را در كاركنان بوجود نمي آورد و تنها بر اساس شرايط خود عمل مي كنند . اين نظام هاي سنتي، پاسخگوي محيط متحول سازمان هاي امروزي نبوده و نقشي كم رنگ در ارتقاء كارآيي افراد ايفا ميكند )گليسپ، 1993).
لذا مقاله حاضر سعي دارد با بررسي نقش نظام مديريت حقوق و دستمزد بر كارآيي كاركنان تامین اجتماعی و تجزيه و تحليل و جمع بندي مطالب ارائه شده، از نتايج حاصله راه كارهاي مؤثر براي ارتباط بين نظام مديريت حقوق و دستمزد را با كارآيي كاركنان تامین اجتماعی ارائه نمايد.
اجزا وعناصر تشکیل دهنده یک سیستم حقوق ودستمزد به طورکلی و بدون در نظرگرفتن اینکه این سیستم برای موسسه بازرگانی و خدماتی و یا تولیدی طراحی شده به شرح زیر می باشد:
واحد کارگزینی در هرموسسه وظیفه تهیه و تدوین دستورالعمل ها و آئین نامه ای استخدامی پرسنل با رعایت و مد نظر قرار دادن قوانین کار و امور اجتماعی و سایر قوانین را بر عهده دارد و از طرفی وظایف دیگری درارتباط با پرسنل همچون آموزش ، استخدام ، ترفیعات ، نحوه استفاده از مرخصی و تعیین شرح وظایف ، نقل و انتقال پرسنل به سایر بخشهای موسسه و موارد مشابه را بر عهده دارد.
وظیفه این بخش جمع آوری اطلاعات مرتبط به زمان انجام کار پرسنل و در واقع حضور وغیاب هر یک از کارکنان در واحدها می باشد که به طرق و روش های خاصی این کار صورت می پذیرد.
این دایره وظیفه ی گرد آوری اطلاعات مربوط به اوقات کار پرسنل را به عهده دارد که برای انجام این منظور به طور معمول از کارت ساعت یا کارت حضور و غیاب استفاده می نماید.
این دایره وظیفه تهیه وتنظیم لیست حقوق ودستمزد وتعیین مبلغ ناخالص وخالص حقوق ودستمزد قابل پرداخت به هریک از پرسنل را به عهده دارد درواقع اسناد و مدارک حقوق ودستمزد هریک از پرسنل وکارکنان دراین دایره نگهداری می شود توجه دارید که بحث حسابداری هزینه حقوق و دستمزد دراین دایره مطرح می شود.