

دربررسی عزت نفس اولین کار توسط ویلیام جیمز انجام شده است . او معتقد است که تصور فرد از خود در حین تعاملات اجتماعی ، یعنی از زمانی که متولد شده و مورد شناسایی دیگران قرار می گیرد شکل می گیرد .
عزت نفس را ،احساس ارزشمندی شخصی خود تعریف کرده است.
بر اساس نظریه مید تصورات بر پایه ی بازخوردی که از دیگران به دست می آید تشکیل می گردد. بنابراین شخص خصوصیات خود را به گونه ای درک می کند که دیگران آن خصوصیت را به آن نسبت می دهند. مید نتیجه می گیرد که عزت نفس در اثر انعکاس ارزیابی های دیگران به وجود می آید و این جامعه است که برای افراد معیارهای زندگی را تعیین میکند. بدین صورت که نظرات دیگران در شخص درونی می شود و عزت نفس وی را تشکیل می دهد .
هدف تمام روان درمانی ها تغییر تصویری است که فرد از خویشتن دارد
از دست رفتن عزت نفس و رسیدن به احساس درماندگی بدترین جنبه های افسردگی اند.
همه افراد بشر به یک ارزشیابی ثابت و استوار از خود یا عزت نفس نیازمندند.
خودپنداره فرد نابهنجار مانند گنجی است که در وسط ان دینامیت جا گذاشته باشند .
در کتاب روانشناس پیروزی،عزت نفس(خودارزیابی مثبت) را متضاد ضعف نفس، تردید و دودلی دانسته و آن را اتکا به خود می داند و مترادف آن را اتکا به لیاقت خود،احترام به خود و اعتماد به خود استفاده می کند.
خود مجموعه ای از افکار و عواطف است که سبب آگاهی فرد از موجودیت خود می شود . بدین معنی که او می فهمد کیست و چیست. "خود" دنیای درونی شخص است و شامل تمام ادراکات، عواطف، ارزشها و طرز تفکر او می باشد. پندار یا تصویری که فرد از خود دارد مسلماً برای او اهمیت حیاتی داشته وسعی دارد که این تصویر را نگه دارد .2
«تو همانی که می اندیشی» او این شعار را نام کتابی قرار داده و در فصلهایی از این کتاب در این رابطه سخن گفته است.
بین رفتار والدین واعتماد به نفس در فرزندان رابطه وجود دارد وکسانی که از اعتماد به نفس بیشتری برخوردارند در خانواده هایی زندگی می کنند که پدر و مادر نیز از اعتماد به نفس بالایی بهره مند هستند . اعتماد به نفس پایین ممکن است در شرایط مختلف ایجاد شود در محیط های اجتماعی ممکن است با افرادی سروکار داشته باشیم که ما را تحقیر کنند.حتی وضعیت ظاهری نیز تا حد زیادی در این زمینه مؤثر است. محیطی که در آن به دنیا آمده و پرورش یافته ایم نیز بسیار روی اعتماد به نفس ما تأثیر دارد. بچه ای که هیچ وقت احساس نکرده است که فرد بخصوصی است واز طرف والدین حمایت نمی شده است با این تفکر رشد خواهد کرد که هیچ کس او را دوست نداشته و برایش ارزشی قائل نیست پس روی اعتماد به نفس تأثیر گذار است و درکاهش آن نقش بسزایی را داراست .
عزت نفس بالا، یعنی احساس غرور در خود و قبول کردن خود توسط شخص در زمانی که استعداد ذاتی خود را با کیفیت مثبت پرورش دهد. کوپراسمیت 1967، کودکان برخوردار از عزت نفس بالا را افرادی می داند که با احساس اعتماد به نفس و با بهره گیری از استعداد و خلاقیت خود به ابراز وجود می پردازند و به راحتی تحت تأثیر عوامل محیطی قرار نمی گیرند.
اراده قوی از انسان موجودی نیرومند می سازد که می تواند جهان و جهانیان را به تسخیر خود درآورد. چنین فردی در زندگی هیچ گاه روی شکست و ندامت را نخواهد دید و همیشه همنشین شادی و سرور و آرامش روانی خواهد بود. نگرانی ها، اضطرابها و دلشوره ها در حریم و جوانی این شخص راه ندارد .