موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : شناخت مسجد جامع قم
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
شناخت مسجد جامع قم
تعداد صفحه :
18
قیمت :
7500 تومان

مقدمه:
مسجد جامع، در معماری دوره اسلامی ایران، به مسجدی گفته می‌شده که در هر شهر برای اجتماع مردم توسط حاکمان تأسیس می‌شده و نمازهای گروهی مهم مانند نماز جمعه و نماز عید در آن اقامه می‌شده‌است و به همین علت در مقیاس بزرگ‌تر ساخته شده‌است.
کاربردها
• گردهم آیی: از کاربردهای اصلی مسجد جامع گرد هم آوردن ساکنان یک شهر برای ارتباط با حاکمان بوده‌است. بر خلاف سایر مسجدها، مسجد جامع تنها محل برگزاری نمازهای روزانه نبوده بلکه بیشتر جایی برای اطلاع رسانی حاکمان به مردم بوده‌است.
• نماز جمعه: بنابر فقه اسلامی، هر شهر معمولاً تنها یک مکان برای برگزاری نمازجمعه دارد و از همین روی مسجدهای جامع که دارای فضای بزرگ‌تر بوده‌اند جایگاه برپایی نماز جمعه هم بوده‌اند.
• نماز عید: نمازهای دو عید بزرگ مسلمانان یعنی نماز عید فطر و نماز عید قربان در مسجدهای جامع برپا می‌شده‌است.
امام حسن عسگري(ع) در مدت كوتاه امامت خويش با حاكمان خودكامه و ستمگر، معاصر بودند. خلفاي ستمگر بني العباس از موقعيت اجتماعي امام(ع) در نزد مردم بسيار در هراس بودند به همين جهت به شدّت از ارتباط ايشان با پيروانشان جلوگيري مي كردند؛ حضرت نيز به دليل جور و خفقان حاكم بر زمانشان، براي رسيدگي به امور شرعي و مسائل مهم زندگي شيعيانشان، مجبور بودند كه در نقاط مختلف كشور اسلامى، نمايندگاني داشته باشند از جمله ي آنها مي توان به وكيل عظيم الشأن و جليل القدر ايشان در قم «احمد بن اسحاق اشعري» اشاره كرد كه از اصحاب امام جواد(ع) و امام هادي(ع) و امام عسگري(ع) به شمار مي آمد و بر امور ديني و وجوهات و نذورات پرداختي مردم قم از طرف امام سرپرستي مي نمود و به دليل احترام و اعتمادي كه شخص امام بديشان داشتند ايشان را مأمور ساخت مسجدي در شهر قم از محل نذورات و وجوهات مي نمايد تا در آن بُرهه از زمان پايگاهي براي شيعيان آن ناحيه محسوب گردد.
مسجد جامع قم
در قرن سوم هجری یكی از علما و محدثین قم به نام " ابوالصدیم حسین بن علی بن آ دم اشعری " كه در زمره صحابه حضرت امام علی التقی (ع) وحضرت امام حسن عسگری (ع) به شمار می رفت، مسجدی در قم بنا كرد. طبق نوشته كتاب تاریخ قدیم قم كه در قرن چهارم هجری نوشته شده است . معلوم نیست كه محل آن مسجد دركدام یك از مكان های زیر بوده است :
- مسجدی به نام مسجد جامع كه در یكی از محله های قدیمی قم ، نزدیك دروازه ی ری واقع شده است.
- مسجدی كه اكنون به نام امام حسن عسگری شناخته می شود.
- مسجدی كه در حدود خاكفرج و اراضی كمیدان واقع بوده و اكنون اثری از آن به جای نمانده و به احتمال قوی وبه موجب قراین تاریخی همین مسجد بوده است.
- مسجدی كه اكنون برجاست و به نام مسجد جامع قم شناخته می شود و همان است كه درمحله مسجد جامع ، درخیابان آذر و نزدیك دروازه ری واقع شده است.
- مسجد جامع عتیق و تاریخی قم مجموعه ای از بناهای چند عصر و از جمله مساجد دو ایوانی به شكل مربع مستطیل است . اسكلت اصلی گنبد خانه ی متوازن آن ، به نیمه ی نخست سده ششم هـ . ق تعلق دارد. این مسجد پس از مسجدامام حسن عسگری (ع) قدیمی ترین مسجدی است كه در قم بنا شده و به اعتبار متون معتبر ، سال احداث بنای كنونی گنبد خانه 529 هـ .ق است . این تاریخ تا پیش از تعمیرات دوران فتحعلی شاه دركتیبه های گچبری موجود در بنا به وضوح نمایان بود.
..................

  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007