موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : خودشناسی
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
????????? ?????R
تعداد صفحه :
19
قیمت :
7500 تومان

جمله معروف «خودت را بشناس» که از سقراط نقل شده و به تعابير ديگري در انديشه‌هاي قبل از سقراط نيز وجود داشته است‌، بيانگر اين مسئله است که آدمي نسبت به حقيقت وجودي خود بي اعتنا نبوده وهمواره بدان مي انديشيده است. از مذاهب و مکاتب عرفاني هند گرفته تا فلسفه‌هاي يونان و روم باستان و عرفاي مسيحي و اسلامي تا عصر حاضر همواره شناسايي انسان و توجه به معرفت خود مد نظر بوده است.
مذاهب گوناگون همواره کوشيده‌اند تا با تجزيه و تحليل هويت انسان و شناخت مبدأ و غايت او به پرسش‌هاي مربوط به چيستي و کيستي او پاسخ‌هاي در خور دهند. در اين گرايش‌هاي گوناگون فلسفي سعي شده است بر اساس مباني متفاوت، مبدأ و حقيقت انسان تبيين و بر اساس آن، انسان آرماني و عارف به حقيقت خود را تفسير کنند. به عبارت ديگر با تشريح ابعاد وجودي انسان در پي حل اين مسئله بوده‌اند که بدانند اولاً انسان چيست؟ و ثانياً اين انسان چه هدفي را بايد در طول حيات خويش پي گيرد تا به کمال شايسته خود نايل گردد؟
از مهم‌ترين مسائل قابل شناخت در نظام هستي، شناخت خود انسان است. انسان پيش از آنکه به شناسايي جهان پيرامون خود بپردازد و در صدد يافتن خوبي‌ها و بدي‌هاي آن باشد مي بايست خود را بشناسد و گنج‌هاي ارزشمند نهفته در نهاد خود را کشف نمايد و آنها را در نهايت کمال خود تعالي بخشد و اميال حيواني خود را کنترل و تعديل نمايد. در اين صورت است که مي تواند به بزرگ‌ترين سعادت هستي که همانا يافتن خويشتن حقيقي خويش است، دست يابد. اين سؤال از دير باز مطرح بوده است که اساساً منظور سقراط از عبارت خودت را بشناس‌ چه بوده است و ما چه چيزي را لازم است در خود بشناسيم که تا به حال نشناخته‌ايم و از آن غفلت کرده‌ايم‌؟ قرآن کريم مي‌فرمايد: يا ايها الذين آمنوا عليکم انفسکم.1 اي کساني که ايمان آورده‌ايد به خود بپردازيد، كه برخي مفسرين آن را به خودشناسي تفسير کرده‌اند. همچنين در حديث آمده است که پيامبر اکرم(ص) فرمود: من عرف نفسه فقد عرف ربه، کسي که خود را بشناسد خدايش را شناخته است. شناخت چه چيزي از انسان مد نظر بوده که تا اين حد از اهميت برخوردار شده است‌؟ اين خودشناسي يعني چه که مکتب بوديسم معتقد است آزادي و نجات انسان براي رسيدن به غايت خويش فقط از راه خودشناسي امکانپذير است؟ وصول به غايت و حيات حقيقي انسان با انجام مراسم قشري عبادي و رياضت هاي طاقت‌فرسا حاصل نمي‌شود، بلکه فقط با کشف و شهود باطني مي توان به واقعيت مطلق رسيد.2
اغلب مکتب‌هاي عرفاني و نيز روانشناسان بنام، منشأ درد و رنج را در درون خود انسان‌ها دانسته و معتقدند وقتي ما واقعيت خويشتن را ‌درک کنيم، اولين راه حل مسئله رنج را تشخيص داده‌ايم. خودت را بشناس جمله‌اي است که اکثر فرزانگان عالم انسان‌ها را بدان پند داده اما در اين ميان کمتر اشاره‌اي به چگونگي و نحوه ‌اين شناخت کرده‌اند! ما درباره خودمان واقعاً چه مي‌دانيم‌؟ همه ما از اهميت خود و نيز بي‌همتا بودن خويش داد سخن مي‌دهيم اما آگاهي ما از خود، تنها يک آگاهي سطحي است، چرا که در سطوحي ژرف‌تر و عميق‌تر ما هرگز خود را نمي‌شناسيم و يا اينکه نمي‌دانيم چگونه بايد بشناسيم!
عرفا انسان را داراي دو خود مي‌دانند‌: خود حقيقي و خود شيطاني. در خود‌شناسي‌ توصيه شده است تلاش انسان بايد معطوف بر شناخت تمايلات و کشش‌هاي خود حقيقي و خود شيطاني باشد.
زيرا گاهي به اشتباه خود حقيقي را خود شيطاني و يا خود شيطاني را خود حقيقي مي گيريم بدون آنکه از آن کمترين وقوفي داشته باشيم. اولين گام در خود‌شناسي شناخت دقيق هر يک از اين خود‌هاست.معرفت به اسرار مکتوم در لايه‌هاي درون روحي انسان مي‌تواند پرده از ابعاد ناشناخته وجود انسان برداشته و او را به عبارت «خودت را بشناس» ‌يک گام نزديک‌تر کند. اين لايه‌ها اگر چه فراوانند و ناشناخته، اما برخي از آنها را مي‌توان اينچنين مورد توجه قرار داد:
1- صعود و نزول روح
حالت‌هاي روحي و رواني انسان همواره به يک منوال نيست، بلکه دائماً داراي فراز و فرود است. گاهي انسان بسيار صبور است و گاهي بي‌صبر، گاهي در عرش است و گاهي بر فرش.
از حضرت يعقوب‌(ع) سؤال کردند که چطور بوي پيراهن يوسف را با فرسنگ‌ها مسافت از مصر شنيدي ولي او را در چاه کنعان (‌در نزديکي خود) نديدي‌؟ فرمود‌: حال ما انسان‌ها يک حال ثابت نيست که هميشه بتوان انتظار واحدي از آن داشت: ..................

تحقیقهای مشابه
  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007