موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : کتابخانه تخصصی - خلاصه
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
کتابخانه تخصصی - خلاصه
تعداد صفحه :
8
قیمت :
1500 تومان

کتابخانه تخصصی
چکیده
کتابخانه تخصصی به مفهوم امروزی یک پدیده رو به رشد می باشد که پس از انقلاب صنعتی ،در اروپا شکل گرفته است. دراین مقاله ابتدا به تاریخچه کتابخانه تخصصی وتعریف آن به اختصار اشاره شده ، سپس کتابخانه های تخصصی ازنظر نوع و شکل مدارک مورد بررسی قرار گرفته اند وهمچنین سازمان های مادر، لینک هایی از انواع کتابخانه های تخصصی سازمانها ، ازقبیل کتابخانه هنر،حقوق،نقشه،پزشکی،موسیقی وکتابخانه خبر نیز معرفی شده اند . علاوه برموارد فوق ، به استفاده کنندگان کتابخانه های تخصصی نیزاشاره شده ودرپایان مشکلات کتابخانه های تخصصی ایران مطرح وپیشنهاداتی به عنوان راهکار ارائه گردیده است.
کلیدواژه ها: کتابخانه تخصصی ،سازمان مادر، مدیریت دانش، مراکزاطلاع رساني
مقدمه
بیش از هزار سال است که کتابخانه ها بوجود آمده اند، درگذشته بیشترکتابخانه ها دریک زمینه موضوعی خاص تخصص داشتند اما کتابخانه تخصصی نامیده نمی شدند. افتخار ایجاد کتابخانه تخصصی به عنوان یک طبقه جداگانه به جان کاتن دانا ،کتابدار کتابخانه عمومی نیویورک می رسد که در سال 1909 با 26 نفرکتابدار از آمریکای شمالی دربرتون- وودز و نیوهمشیر]5[ برای مذاکره درباره نوع جدیدی ازکتابخانه که در گزارش آمریکامنتشر شده بود ملاقات کرد، قبل از اینکه مذاکره تمام شود آنها تصمیم گرفتندکه این نوع جدید ازکتابخانه بایدکتابخانه ی تخصصی نامیده شود. درضمن آنها بر ایجاد یک انجمن نیز موافقت کردند وآن را انجمن کتابخانه های تخصصی]نامیدند و این شروع کتابخانه تخصصی بود.
کتابخانه تخصصی،طبق تعریف انجمن کتابخانه های تخصصی مکانی است که درآ ن اطلاعات به روشی که بیشترین سودمندی را داشته باشد، ارزیابی ، تجزیه ، سازماندهی ، بسته بندی ارائه می شود. و در اصطلاح نامه کتابداری نیز، کتابخانه تخصصی بدین صورت تعریف شده است : "واحدی از یک سازمان که هدف آن فراهم ساختن اطلاعات خاص برای پبشرفت کار سازمان یا برای گروه محدودی است." کتابخانه های تخصصی در حال حاضر بیشتر به صورت مرکز اسناد و اطلاعات و بانکهای اطلاعاتی علمی- اختصاصی درسطح ملی یا جهانی فعالیت دارند و به کتابخانه های پژوهشی یا مراکز اطلاعات نیز معروفند ، به هر حال آنچه کتابخانه های تخصصی را از سایر کتابخانه ها متمایز می کند، تمرکز شدید آن بریک رشته خاص وتأکید بر دانش امروزی است. دراین مقاله تلاش شده است تا سازمان های مادر، پوشش ، استفاده -کنندگان و مدیریت دانش درکتابخانه های تخصصی تبیین شود.
پوشش
کتابخانه های تخصصی از نظر نوع و شکل مدارک از تنوع بسیاری نسبت به سایر کتابخانه ها برخور دارند و همانطور که قبلاً ذکر شد آنچه کتابخانه های تخصصی را از سایر کتابخانه ها متمایز می کند ، تمرکز شدید آنها بر یک زمینه موضوعی خاص است . بنابراین مجموعه و پوشش اصلی این نوع کتابخانه انواع منابع و رسانه های منشر شده در آن زمینه خاص است . اما به طور کلی یک کتابخانه تخصصی شامل موارد زیر است:
1- کتاب : کتاب یکی از رایج ترین ابزار ها برای اشاعه اطلاعات است . مجموعه کتب در یک کتابخانه تخصصی از کمترین ارزش اطلاعاتی برخوردار و در واقع جزء آخرین مدارک هستند اما از آنجایی که مجموعه های مرجع و برخی مجموعه های متن در بسیاری از کتابخانه های تخصصی مورد نیازند ، لذا کتاب ها به عنوان بخش اصلی یک کتابخانه تخصصی جایگاه خود را حفظ می کنند .
2- مجلات : مجلات از مهمترین اسناد و مدارک موجود در یک کتابخانه تخصصی هستند مجله ، مجموعه ای از مقاله ها در موضوعی واحد یا در موضوع های مختلف است که با عنوانی واحد و با فاصله زمانی مشخص و حداقل دو شماره در سال منتشر می شود و یا قصد انتشار در آینده را دارد .مقالات مجلات معمولاً حاوی جدیدترین اخبار علمی و پژوهشی و بازرگانی در زمینه های مربوطه اند و لذا انتخاب یک مجموعه مناسب از مجلات تخصصی و علمی در رشته های مربوطه امری بسیار حساس است .
3- اسناد و مدارک : یک سند یا مدرک می تواند یک گزارش تحقیقاتی ، یک گزارش آماری، یک گزارش علمی، انتشارات یک سازمان ، انتشارات یک نهاد دولتی یا خصوصی، یک برگ اطلاعاتی منتشره توسط یک شخص حقیقی یا حقوقی باشد اسناد و مدارک نیز از مهمترین اطلاعات کتابخانه های تخصصی هستند که نحوه سازماندهی و بازیابی آنها دارای ابعاد گوناگونی است . 4- بریده جراید : آگاهی از اخبار روزنامه ها در زمینه های مورد نظر کتابخانه های تخصصی به عنوان یک بعد اطلاعاتی مطرح می باشد ، استفاده کنندگان کتابخانه های تخصصی می باید از اخبار و رویدادهای وقوع یافته در زمینه مورد نظر خود آگاه باشند و لذا گرد آوری ، آماده سازی و پردازش بریده جراید تخصصی نیز از سایر وجوه سازماندهی در یک کتابخانه تخصصی است 5- استاندارد ها : استاندارد در واقع سندی است حاوی مشخصات فنی کالا یا خدمات که معمولاً بر اساس نتایج حاصله از علم، فن آوری و تجربه تهیه می شود و بوسیله مؤسسات استاندارد و در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی مورد تصویب و تأیید قرار می گیرد . ..................

تحقیقهای مشابه
  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007