فهرست مطالب
عنوان صفحه
10 – 2 – 1 – فضاهای آموزشی
10-2-1-1- آموزش عملی
10ـ2ـ1ـ2ـ آموزش نظری
10ـ2ـ2ـ فضاهای کمک آموزشی
10ـ2ـ2ـ1ـ کتابخانه تخصصی
10ـ2ـ2ـ2ـ بخش سمعی و بصری
10ـ2ـ2ـ3ـ واحد اسناد و تحقیقات
10ـ2ـ2ـ4ـ آمفی تأتر و سالن اجتماعات
10ـ2ـ2ـ6ـ آتلیه عکاسی
10ـ2ـ2ـ8ـ دفتر فنی
10ـ2ـ2ـ9ـ کارگاه های کمک آموزشی ( در صورت لزوم )
10 ـ 2 ـ 3 ـ فضاهای خدماتی
10 ـ 2 ـ 3 ـ 1 ـ تسهیلات رفاهی
10 ـ 2 ـ 3 ـ 2 ـ تسهیلات سرویسی
10 ـ 2 ـ 4 ـ 1 ـ بخش کادر آموزشی
10 ـ 2 ـ 4 ـ 2 ـ بخش امور اداری و آموزشی
به نام خدا
به طور کلی دروس عملی رشته های مختلف دانشکده معماری و شهرسازی از مشابهت بسیاری برخوردارند ئ در ضمن برخی از رشته ها از نظر نوع درس و تخصص اساتید مربوطه و نوع آتلیه و کارگاه مورد نیاز مشابهند.
به خاطر صرفه جویی در فضای دانشکده و تجهیزات مورد نیاز آن بخصوص در شرایط فعلی از نظر کمبود فضاهای آموزشی و شکل گیری های اولیه می توان از یک فضا برای چند رشته و درس که تشابه بیشتری دارند استفاده نمود و امکاناتی کافی برای کار در زمینه های مختلف را با در نظر گرفتن این مشابهت ها در یک آتلیه یا کارگاه منظور کرد. لذا با توجه به رهنمودهای ارائه شده در برنامه آموزشی و درسی رشته های معماری ، طراحی شهری ، برنامه ریزی شهری ، مرمت و احیای بناها و بافت های تاریخی مصوب ستاد انقلاب فرهنگی و نظرات کارشناسانه برخی از مسئولین در این زمینه و همچنین بررسی و مطالعات انجام گرفته ، نمودار شماره 1 قسمت های اصلی تشکیل دهنده دانشکده معماری و شهرسازی را نشان می دهد.
10 – 2 – 1 – فضاهای آموزشی
10-2-1-1- آموزش عملی
همانگونه که در نمودار توزیعی دانشکده معماری و شهرسازی مشخص شده است بخش آموزش عملی از آتلیه ها و کارگاه های طراحی ، نقشه کشی ، طراحی شهری و برنامه ریزی ، مرمت ، کارگاه بیان تصویری و کارگاه ماکت تشکیل می گردد. همچنین کارگاه هایی تحت عنوان چند منظوره برای عملکردهای مختلف در سطح دانشکده در نظر گرفته شده است.
- آتلیه ها و کارگاه های طراحی
هر چند که آتلیه ها و کارگاه های مورد لزوم در برنامه توزیعی دانشکده به تفکیک قید شده اند ولی با توجه به عملکردهای مشابه و با نظر خواهی از کارشناسان ، مجموعه آتلیه های طراحی و کارگاه های مورد لزوم برای دانشکده معماری و شهرسازی به شرح زیر در نظر گرفته خواهد شد :
1- استودیوی طراحی ترکیب
2- استودیوی طراحی معماری
3- آتلیه نقشه کشی ( دروس حوزه فن ساختمان )
4- آتلیه چند منظوره
5- کارگاه طراحی و ساخت ماکت
6- کارگاه های شهرسازی ، مرمت
آتلیه ها و کارگاه های طراحی بر حسب نوع فعالیت از خصوصیات متفاوتی برخوردارند لیکن در عین حال تمامی واحدهای کارگاهی دارای مشخصات عمومی هستند که در یک جمع بندی می توان آنها را به شرح زیر توضیح داد.
- مشخصات عمومی آتلیه ها و کارگاه های طراحی
الف – فضاهای کارگاهی
هر آتلیه یا کارگاه طراحی از سه بخش عمده تشکیل یافته است.
الف ـ1ـ فضاهای اصلی آتلیه که کلیه کارهای طراحی و ترسیمی در آن انجام می شود و بر حسب مورد و میزان کارها می تواند به جزء فضاهای مختلف تقسیم شود.
الف ـ2ـ فضاهای خدماتی یا جنبی آتلیه که شامل اتاق های پرسنل و مربیان ، انبار ، رختکن و سایر فضاهای خدماتی و تأسیساتی است.
الف ـ3ـ سیرکولاسیون ها و ارتباطات که فضاهای مختلف را به یکدیگر متصل می سازد.
ب - زیر بنای آتلیه و کارگاه طراحی
با توجه به بخش های عمده ای که یک فضای کارگاهی را به وجود می آورند می توان چنین عنوان کرد که :
آتلیه های مخصوص طراحی به فضای زیادی احتیاج دارند. قبل از هر چیز ابعاد میزهای طراحی و نقشه کشی نقش تعیین کننده ای در تعیین زیر بنای لازم جهت هر نفر در آتلیه طراحی را دارند و پس از آن دیگر وسایل کمک آموزشی و فضاهای مورد نیاز در اطراف هر یک از آنها و نهایتاً فضاهای خدماتی و ارتباطی که در بخش " الف " به آنها اشاره شده است.
در اینجا به معرفی وسایل و ابعاد و استانداردهای لازم جهت هر یک از آنها می پردازیم تا بتوانیم سرانه لازم برای هر یک از آتلیه ها با ظرفیت های 18 و 24 نفره را تعیین نماییم. ( شکل 1 ـ 1 )