یک شرکت هیچ گاه یک قیمت فروش واحد تعیین نمی کند ، بلکه یک ساختار قیمت گذاری ایجاد می کند . ساختاری که اقلام مختلف کالاهایی را در بر می گیرند که آن شرکت تولید و عرضه می کند . این ساختار قیمت گذاری با حرکت کالا در طول دوران عمر خود تغییر می کند . یک شرکت با توجه به تغییراتی که در سطح هزینه و میزان تقاضا به وجود می آید و همچنین بسته به تغییر اوضاع و احوال و شرایط مشتریان ، نسبت به تعدیل قیمت های فروش خود اقدام می کند . شرکت در زمان های مناسب نیز ، در مقابل تغییر قیمت های فروش دیگران از خود واکنش نشان می دهد .
خط مشی های قیمت گذاری کالا های جدید
خط مشی های مربوط به قیمت گذاری کالا معمولا با حرکت کالا در طول دوره عمر آن تغییر می کند . خط مشی قمت گذاری کالا در مرحله معرفی از اهمیت خاصی برخوردار است . در این جا باید بین قیمت گذاری کالا هایی که ابداعی اند و در عین حال از حق امتیاز خاصی برخوردار هستند و قیمت گذاری کالا هایی که به تقلید از کالا های موجود تولید می شوند ، تفاوت قائل شد .
• قیمت گذاری کالا های ابداعی
شرکت های مبدعی کالایی که از امتیاز حفاظت شده خاصی برخوردار است ، می توانند قیمت گذاری بین دو روش قیمت گذاری غیر نفوذی و قیمت گذاری نفوذی یکی را انتخاب کنند .
قیمت گذاری غیر نفوذی
بسیاری از شرکت هایی که برای اولین بار کالایی را تولید می کنند ، به منظور آن که از لایه های مختلف بازار درآمد خوبی کسب کنند بدوا قیمت کالای ابداعی خود را در حد بالایی تعیین می کنند . برای قیمت گذاری غیر نفوذی ، شرایط خاصی لازم است ، اول اینکه کیفیت کالا و تصویر ذهنی آن باید قیمت بالای محصول را مورد پشتیبانی قرار دهند . ضمنا تعداد خریدارانی که خواهان کالاهایی در این سطح قیمت هستند باید به حد کافی نیز باشد . دوم این که هزینه تولید به تعداد کم ، نباید آنقدر زیاد باشد که اضافه بهای دریافت شده و مزیت درآمد اضافی را به نحوی خنثی کند و بالاخره رقبا نباید به سادگی بتوانند وارد بازار شوند و تولیدات مشابهی را با قیمت های ارزانتر در اختیار مشتریان قرار دهند .
قیمت گذاری نفوذی
شرکت هایی هم هستند که به جای تعیین قیمت بالا و لایه برداری از قسمت های کوچک اما سودآور بازار ، رویه دیگری را در پیش می گیرند . این شرکت ها برای نفوذ سریع و عمیق در بازار ، قیمت فروش را در آغاز کار در حد بسیار پایینی تعیین می کنند . این شیوه قیمت گذاری سبب می شود نظر تعدادی زیادی از خریداران جلب شود و ظرف مدت زمان نسبتا کوتاهی شرکت سهم قابل ملاحظه ایی از بازار را از آن خود سازد . برای اعمال خط مشی قیمت گذاری نفوذی نیز شرایط خاصی لازم است . بازار باید نسبت به قیمت فروش کشش بالایی داشته باشد . به طوری که تعیین قیمت پایین ، منجر به رشد بیشتر تقاضای بازار شود . هم چنین هزینه های تولید و توزیع ، با افزایش حجم فروش باید کاهش یابند و قیمت فروش پایین باید به جلوگیری از نفوذ رقبا نیز کمک کند .
• قیمت گذاری کالای تقلیدی جدید
شرکتی که می خواهد با تقلید از کالا های موجود ، کالای جدیدی را به بازار عرضه کند با مسئله تعیین جایگاه برای کالای جدید روبرو خواهد شد . در این حالت ، شرکت باید درباره انتخاب جایگاه برای کالا ، از نظر ترکیب کیفیت و قیمت تصمیم بگیرند . 9 خط مشی ترکیبی از کیفیت و قیمت ارائه شده است . فرض کنید هم اکنون شرکتی که رهبری بازار را از آن خود ساخته است ، جایگاه اول را انتخاب نموده است .
یعنی او کالای بسیار نافعی را تولید می کند و با قیمت نسبتا بالایی در اختیار مشتریان قرار می دهد . در این صورت ، شرکت تازه وارد ممکن است از دیگر خط مشی های موجود یکی را انتخاب کند . شرکت تازه وارد می تواند جایگاه دوم را انتخاب کند ، یعنی محصول خود را با کیفیت عالی تولید و با قیمت نسبتا متوسط به بازار عرضه کند . یا اینکه کالا را با کیفیت متوسط تولید و برای آن قیمت متوسطی نیز تعیین کند . در انتخاب هر یک از خط مشی ها شرکت باید به حجم و میزان رشد بازار کالا و رقبایی توجه داشته که با انتخاب هر یک از جایگاه ها ، احتمالا با آن ها مواجه می شود . 9 خط مشی ترکیبی کیفیت و قیمت عبارتند از :