موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : اهرام مصر -سرزمین مصر -مصر باستان
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
اهرام مصر - سرزمین مصر - مصر باستان
تعداد صفحه :
57
قیمت :
18000 تومان

مصر – هدیه نیل:
نیل از کجا سرچشمه می گیرد ؟
در شرق افریقا ، باران بر رشته کوه روونزوری می بارد ، باران تند استوایی. این باران ، برفهای روی قله 5127 متری را ذوب و مرداب های پاپیروس پای کوه را به دریاچه های کوچک تبدیل می کند .
نخل های درون دره های گرانکوه نیز زیر فشار آب سر خم می کنند . ماه اسفند است ، همان فصلی که باران های موسمی شرق آفریقا شروع می شود .
آب باران و برفهای ذوب شده در برکه ها و جویبارها جمع می شود . جویبارها به یکدیگر می پیوندند و به نهرها و رودهای کوچکی تبدیل می شوند که بزرگترین آنها ، کاگرا ، یکی از دو سرشاخه اصلی نیل را می سازد . رود همچنان که بزرگ تر وپر خروش تر می شود ، با شتاب از سراشیبی ها فرو می ریزد و به سمت شمال می رود تا بعد از 850 کیلومتر مسافت به دریاچه ویکتوریا ، سومین دریاچه بزرگ جهان ، برسد .
کاگرا همچنان به سوی شمال پیش می رود . کنار شهر جینجا ، کاگرا آبگیر عظیم را ترک می کند و با نام جدیدی که از آن گرفته است پیش می رود . رود ، با نام نیل ویکتوریا ، به دریاچه کیوگا می رسد ، که 621 متر بالاتر از سطح دریاست ، و شتاب می گیرد . حجم آب دو برابر می شود و رود با نام بحرالجبل (نیل کوهستان) به راهش ادامه می دهد .
نیل ، اوگاندا را ترک می کند و قدرتمند تر از پیش در سودان امروزی جاری می شود . در اینجا بحرالغزل و بحرالاصفر (رود زرد) به آن می پیوندند . اینک در ساحل رود ، جنگل های باران خیز استوایی جای خود را به حاشیه های بیابانی و علفزارهای خشک – ساوانا – می دهند و رود دوباره نام دیگری می یابد :
بحرالابیض یا نیل سفید . در ساحل ، غزال ها ، آنتلوپ ها ، گورخرها و زرافه های همیشه تشنه ایستاده اند ، و همین طور شیرها ، شیرها و گاو میش ها . نخستین رد ساکنان انسانی پدیدار می شود :
سیاه پوستان و عرب ها روی کلک ها و قایق هایی که خود از پاپیروس یا چوب ساخته اند ؛ مسافران سوار بر شتر و اسب یا خر در ساحل ؛ و مناره هایی که به سوی آسمان بالا رفته اند .
به این ترتیب رود به خارطوم ، پایتخت سودان ، می رسد و در اینجا با بحرالازرق ، نیل آبی ، یکی می شود ، که از ارتفاع 2800 متری کوه های آتشفشانی اتیوپی سرچشمه گرفته است و از وطن خود ، ثروتی بی نظیر را به همراه می آورد – مواد معدنی و گل و لای آتشفشانی که هزاران کیلومتر دورتر در جهت شمال ، زمین های کشاورزی مصر را حاصلخیز می کنند .
بعد از خارطوم ، رود از کنار ویرانه های میروئه ،پایتخت امپراتوری پیشین اتیوپی ، به راهش ادامه می دهد – از اینجا به بعد ، آن را فقط « نیل » می نامند – و از برابر نخستین اهرام کوچک می گذرد . سپس آخرین شاخه ، آت بارا (سیاه) به آن می پیوندد ، که مثل نیل آبی از ارتفاعات حبشه سرچشمه گرفته است .
اینجا بیابان آغاز می شود . ماسه زارهای یکپارچه و خشک ، به رنگ زرد اخرایی ، از راست به چپ تا بی نهایت کشیده شده اند ؛ نه خانه ای ، نه خیابانی ، نه درختی ، فقط گردبادهای تندی که با اشکالی حیرت انگیز روی شن ها چرخ می زنند .
از ابوحامد- منطقه کوچکی در بیابان های نوبی – به بعد ، قطار سریع السیر صحرا به سوی شمال با نیل همراه می شود ، و تقریباً در سومین آبشار (تنداب) از شش آبشار موجود در مسیر- که رود باید پشت سر گذارد تا سفر طولانی اش به مدیترانه را به پایان رساند- نیل وارد مصر می شود .
در خارطوم ، پایتخت سودان امروزی ، نیل سفید و نیل آبی همراه با هم جریان دارند .نیل در مسیرش به سوی شمال ، از بیابان های ماسه ای بی جان و گسترده می گذرد .
نیل برای کشاورزان چه مفهومی دارد ؟
آب شور ، بدون هیچ شتابی به سوی شمال جاری است . این جریان که سالها – زمین های کشاورزی مصری- را که در سواحل رود واقع شده اند ، زیر آب می برد .
در ماه مهر ، که طغیان رود فروکش می کند و نیل زمین های زیر آب رفته را دوباره آزاد می گذارد ، گل و لای حاصلخیز نیل روی زمین ها به جای می ماند و کودی به آنها می رساند که از هر کود مصنوعی امروزی بهتر است .
چهار هفته بعد ، نخستین جوانه ها از زمین سر بر می آورند .
مصر کشاورز و آباد فقط واحه ای باریک به طول 1000 کیلومتر ، در کنار رود است که بین بیابان های عربی و صحرایآفریقا کشیده شده است- با یک استثناء : از دهانه آت بارا به بعد دیگر هیچ شاخه ای به نیل وارد نمی شود ، اما در هرموپولیس شاخه ای از آن- بحرالیوسف- به درون بیابان راه می یابد . این شاخه با پیچ و خم های بیشمار به فیوم می رسد – که هزاران سال پیش ، پادشاهی مصری آن را به صورت واحه ای حاصلخیز در آورده بود ( «اوسیس » که ما به آن «واحه» می گوییم ، کلمه ای از زبان مصری باستان و به معنی «دره کشته شده» است) .
چرا در میان بیابان میوه و غله می روید ؟
در مرکز بیابان های لیبی ، زیتون ، انگور و غله می روید- دلیلی زنده و آشکار از هوشمندی خاصی که مصریان باستان به کمک آن توانستند مزایای بهره گیری از نیل را دریابند . بدون نیل ، مصر درست مثل صحرای آفریقا یا شبه جزیره عربستان ، بیابانی خالی از سکنه و غیر قابل کشت بود . به همین دلیل ، مورخ یونانی، هرودوت (490 تا 420 پیش از میلاد) مصر را «هدیه نیل» نامیده است .
نیل در جریان خود به سمت شمال ، مقداری از آب هایش را در نتیجة تبخیر از دست می دهد . با وجود این ، مدام وسیع تر می شود ، زیرا مقدار افت آب بسیار اندک است . رود از جزیره های کوچک و بزرگ بسیاری می گذرد ، که از جمله آنها الفانتین یا جزیره اسوان (در زبان مصری باستان«بازار») است- چون در دوران باستان این جزیره مرکز تجارت و خرید و فروش عاج فیل بوده است ، چنین نامی را به آن داده بودند .
از اینجا به بعد ، دره رود تا حدود یازده کیلومتر پهنا می یابد و چشم انداز آن با رنگ سبز روشنی می درخشد . نیل از برابر الاقصر می گذرد ، شهری باستانی که یونانیان باستان آن را طیوه می نامیدند و هومر در ایلیاد خود با شیفتگی بسیار درباره اش گفته است :
« تبای ، شهر مصر ، که خانه هایش مملو از گنجینه هاست.» در کنار طیوه ، شهر بزرگ خدایان «کارنک» قرار دارد ، با معابد ، نمازخانه ها و تالارهای بسیار .
نیل ، که در قسمت های نخستین مسیر حرکتش از کوه ها سقوط کرده و هزارن کیلومتر را راه را سرکش و پرخروش پیش آمده ، حالا رودی آرام است که آهسته پیش می لغزد و فقط قایق های باری مجهز به بادبان ها و دکل های بلند روی آن دیده می شوند . امروزه جاده های ماشین رو موازی با نیل نیز مملو از رفت و آمدهای بسیار است . ..................

  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007