موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : جنبش مهدی سودانی
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
جنبش مهدی سودانی
تعداد صفحه :
30
قیمت :
10500 تومان

فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
فصل اول : تاریخچه
فصل دوم : ویژگی ها و موانع فکری و سیاسی
فصل سوم : آثار و نتایج ، نقد و ارزیابی
نتیجه گیری
منبع
چکیده :
جنبش کوششی همگانی برای ایجاد تغییر با مشارکت آگاهانه و فعالانه اعضای آن و دارای حداقل نظم و سازمان و انگیز های ایدئولوژیک است .
به طور کلی جنبش مهدی سودانی نقش و تأثیر مهمی در حیات فکری و دینی و سیاسی مسلمانان سودان و آفریقای مسلمان داشت و مشابه جنبش سنوسی ها در نیمه دو قرن 19م/13ه/ نمایانگر روح ضد استعماری آفریقا بود که آزاد سازی سودان و جلوگیری از سلطه اروپاییان و انگلیسی ها بر مصر و سودان مؤثر بود و تأثیرات زیادی هم بر روند رو به رشد مبارزات ضد استعماری مسلمانان آفریقا نهاد .
در این تحقیق سعی بر آن شده است عوامل پیدایش و ریشه های فکری و نقاط ضعف و قوت و آثار و نتایج جنبش مهدی سودانی مشخص شود .
کلمات کلیدی : جنبش ـ مهدی سودانی ـ آفریقای مسلمان ـ مبارزات استعماری
مقدمه :
جنبش های اجتماعی و سیاسی از مقوله تغییر و تحول اجتماعی است است و در عین حال در جوامع شرقی و مسلمان در قرون اخیر ، نوعی واکنش در مقابل فرآیند گذار جومع سنتی به جوامع جدید به ویژه تحت تأثیر هجوم و ورود فرهنگ و تمدن جدید غربی محسوب می شود که با توجه به نفوذ و سلطه استعمار کهنه و نو عمدتاً با اشتغال مستقیم نظامی بلاد شرقی و اسلامی به دست اروپاییان در قرن 19م/13ق و جهت گیری رهایی بخش و ضد استعماری همراه بوده است .
به طور کلی جنبش اجتماعی و سیاسی به کوشش جمعی برای پیشبرد هدف یا مقاومت در برابر دگرگونی در یک جامعه اطلاق می شود .
تاریخ جدید سودان را باید از زمان لشکرکشی و ورود قوای نظامی محمدعلی پاشای مصری به ایالات سودان و فتح آن (1820-1821 م) آغاز کرد .
مصریان با با انگیزه های سیاسی ، نظامی و اقتصادی به آن منطقه حمله بردند و نظام سیاسی ترکی ـ مصری مشترکی را به وجود آورند .
خدیو مصر ، اسماعیل پاشا ، که از نظر فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی ، فردی غیرمستقل و متمایل به غرب و تابع و تسلیم تقاضا های غارتگر سوداگران بزرگ داخلی و خارجی بود ، در وضعیت نابسامان اوضاع اقتصادی مصر و تحت فشار طلبکاران خارجی ، درصد و کسب درآمد بیشتر از سودان برآمد . او در سیاست گسترش مزارع پنبه و تکامل سیستم آبیاری ان در مصر نیز مایل به تصاحب سراسر حوزه نیل بود . برای این کار او حتی پیش قراولان استعمار را به حکومت سودان گماشت ، از جمله در سال 1869 م اداره ایالت استوایی سودان و شهر لادو را به سر ساموئل بیکر انگلیسی سپرد که وی نیز پادگان ها و سازمان های سیاسی ـ اداری و نظامی مصری را در سودان شکل داد . در سال 1874 م ژنرال گوردون انگلیسی جانشین بیکر شد و لشکرکشی های گذشته مصر و بیکر و دیگر عوامل خارجی و محلی ادامه داد . در چنین وضعیتی موجی از قیام ها علیه اروپاییان و حکومت مصری ـ اروپایی سراسر سودان را فراگرفت . به این ترتیب سودان تا اوایل دهه هشتاد قرن نوزده میلادی از ناحیه سه گروه تحت ظلم و ستم قرار داشت . استعمارگران انگلیسی ، حکام و مأموران ترک و مصری و اشراف و ملاکین و تجار بزرگ محلی و منطقه ای . این فشارها و ظلم ها باعث شد که به تدریج مخالفت ها و و تظاهرات اعتراض آمیز پراکنده مردم مسلمان سودان گسترش و از ابتدای دهه هشتاد قرن نوزده میلادی به صورت یک قیام فراگیر درآید . رهبری این جنبش گسترده که از سال 1881 م با محمداحمدبن عبدالله که بعدها به مهدی سودانی معروف شد شروع شد .
در این تحقیق سعی شده است که به این سؤالات که :
- چه عواملی باعث به وقوع پیوستن جنبش مهدی سودانی شد ؟
- و ویژگی ها و مواضع فکری و سیاسی جنبش مهدی سودانی چه بود ؟
به روشنی پاسخ داده شود .
این تحقیق از سه فصل تشکیل شده است .
فصل اول : تاریخچه
فصل دوم : ویژگی ها و مواضع فکری و سیاسی
فصل سوم : آثار و نتایج ، نقد و ارزیابی
فصل اول : تاریخچه
تاریخ جدید سودان را باید از زمان لشکرکشی و ورود قوای نظامی محمدعلی پاشای مصری به ایالات سودان و فتح آن (1820-1821م.) آغاز کرد .
مصریان با انگیزه های سیاسی ، نظامی و اقتصادی و دست یافتن به معادن طلا و بردگان و نیز سرکوب بندگان فراری در کرانه غربی رود نیل و احیای بازرگانی و تجارت و برقراری روابط تجاری و به ویژه کنترل راه عمده تجاوز برده و ایجاد سپاهی بزرگ از بردگان مطیع آموزش دیده ، به آن منطقه حمله بردند و نظام سیاسی ترکی ـ مصری مشتکی را به وجود آوردند . فشار های ناشی از برده گیری و بار سنگین مالیات ها بر دوش مردم روستا ها و قبایل سودان وضع معیشت آنان را مختل کرد و باعث بروز شورش هایی علیه حکومت مصر در سال های 1823-1824م. شد . البته این شورش ها به دلیل برتری تسلیحاتی و نظامی ترک ها و پراکندگی و همگانی نبودن شورش ها و فقدان وحدت در رهبری آنها سرکوب شد . مصری ها به منظور تأمین منابع مالی جدید و کسب موفقیت های مالی و اجتماعی بهتر برنامه هایی را برای توسعه کشاورزی تنظیم و اجرا کردند و زمین های متروک و کرانه ای را به قبایل بدوی و هزاران مهاجر و آوارگان شورش ها و سرکوب ها واگذار کردند و آنها را اسکان دادند . آنها همچنین سیستم مالیات گری را اصلاح کردند و اعیان و اشراف و فقهای سودان را از مالیات معاف نمودند و در حکومت خود آنها را به خدمت گرفتند و با کمک و حمایت اعیان و اشراف محلی ، مهاجران و آوارگان را برگردانند و با استثمار توده های مردم درآمد های خود را افزایش دادند . فشار برای سرباز گیری از بردگان و اخذ مالیات بیشتر برای تحقق بخشیدن مقاصد سیاسی ـ نظامی محمدعلی پاشا که داعیه هایی در سوریه و لبنان و حتی در برابر امپراطور عثمانی داشت ، همواره تشدید می شد و پس از مرگ او نیز پاشا ها و بیگ های ترک و مصری املاک بزرگی را متصرف شدند و انحصار اقلام صادراتی عمده سودان را در دست گرفتند و در کنار تحمیل مالیات های گزاف ، به رغم الغای رسمی تجارت برده در 1857م. ، سراسر نواحی سودان را به صورت قلمرو تجار بزرگ برده درآورده بودند .
در روند رو به رشد تجارت برده ، عاج و امثال آن به دست تجار بزرگ منطقه ای و خارجی و به ویژه به ورود پیش قراولان سرمایه داری غرب و غارت منابع طبیعی و نیروی انسانی سودان و تبدیل تدریجی آن به بازار کالا های غربی ، ساخت سنتی قبیله ای این کشور در حال تزلزل و تغییر و فروپاشی بود . از نظر فرهنگی و مذهبی نیز گذشته از تبشیر مسیحی ، اسلام متداول در سودان ، مشابه به سایر بلاد آفریقایی ، تا حد زیادی تحت تأثیر طریقه های صوفیانه بود و «فقی» ها به عنوان فقیه یا فقیر و درویش فقر و طوایف مذهبی و صوفی ، محل اعتماد و رجوع مردم بودند . به دنبال حاکمیت ترک های مصری ، علمای سنی فراغ التحصیل از الازهر ، به عنوان کارمندان دولت و تحت حمایت حکام مصری و امپراتوری عثمانی وارد سودان شدند و شروع به تزویج دین رسمی و کلاسیک اسلام سنی کردند . این شخصیت های مذهبی سنی و وابسته به حکومت ترکان مصر و همچنین مبلغان مسیحی که با غارتگران اروپایی در ارتباط بودند مورد اعتنا و اعتماد «فقی» ها و توده مردم مسلمان و غیر مسلمان سودان نبودند و بین آنها همواره تعارض و دشمنی وجود داشت .
..................

تحقیقهای مشابه
  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007