فصل اول
موضوع تحقیق
فصل دوم
آراء ونظریه ها
فصل سوم
روش اجرای آزمون
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل اطلاعات
فصل 5
نتیجه گیری
مقدمه
از آنجا ئيكه دين در جامعهي نوين غربي دچار تحولات اساسي گشته و نهادهاي ديني براي بقا يافتن در دوران جديد به ايجاد تغييرات اساسي و اعمال تجديد نظرهاي جديد و جدي حاجت يافتهاند ؛ توجه به تحولات دين در جامعهي نوين غربي ، يكي از دغدغههاي عمدهي جامعه شنا سان بزرگ اوليه بوده و اين گرايش در مطالـعات جامعه شنا سان معاصر تبلور يافته ا ست . بسياري از اين توجهات و بررسي هاي نظري حول محور د نيوي شدن شكل گرفته و بسط يافته اند
به هر تقدير از آنجا كه علم و نهاد هاي متولي آن يكي از نيروهاي اصلي مشوق د نيوي شدن محسوب مي شوند ، در تحقيق حاضر براي شناخت وضعيت ديانت و دين ورزي به دانشگاه يعني نهاد اصلي ارائه آموزش هاي علمي نوين روي آورده ايم و فارغ از هر گونه پيشداوري و سطحي نگري كه بيشتر در خور معرف عاميانه است تا انديشه علمي ، رابطه ميان تحصيلات و گرايشات ديني را بررسي خواهيم كرد .
امید است این تحقیق به مسولان و تمامی دست اندر کاران دانشگاه در جهت کمک به شناخت و آشنایی به مسایل دینی دانشجویان کمک نماید .
-در آمد
بسياري از انديشمندان و پژوهندگان علوم انساني سابقهي ظهور ديــن در زنــدگي بشــر را به دير پــايي حيـــات اجتماعي ـ مدني آدمي دانسته اند . هر چند كه در آميختگي دين با زندگي روزانه افراد آنچنان آشنايي ژرفي نسبت اين پديده بوجود مي آورده كه امكان تغافل از آن هميشه وجود داشته است ؛ اما معما گونگي و پيچيدگي و راز آلودگي آن ، شناخت بهتر و بيشتر آن را ايجاب كرده است . عليرغم معارفي كه در اين خصوص در طول تاريخ انديشهي بشري گرد آمده است ، از زمان شكل گيري دانش دين مدتي مديد نمي گذرد . ضمن ياد آوري اين نكته كه بررسي سيستماتيك و علمي دين منحصر به جامعه شناسي نمي باشد ؛ از اين به بعد تعريف و بررسي دين از منظر جامعه شناختي را مد نظر داريم . پيشگامان بنيانگذار جامعه شناسي «از سيمون تا كنت و دوركيم و اسپنسر و وبر ، همانند انديشه گران و فلاسفه ي اجتماعي پيش از جامعه شناسي ، در تأملات خويش در اوضاع جوامع ، با تجليات متنوع پديده ي مهم و همه جا حاضر دين مواجه بوده اندو به ناگزير بخش متنابهي از مباحث خويش را به بررسي مناسبات در حال تغيير دين و جامعه اختصاص داده اند» [شجاعي زند ، عليرضا ، (الف)1380 ] .
نخستين مسأله اي كه بر پژوهنده ي اين حوزه آشكار مي گردد ، مسأله تعدد تعريف است .تعريفهاي ارائه شده از دين آنچنان متعدد و متنوعند كه حتي ارائه فهرستي ناقص از آنها امكان ناپذير مينمايد [ الياده ، ميرچا 1375 ] . وجود تعدد و تنوع فراوان در تعريف دين ، علاوه بر تعدد منظر مطالعه ( كلامي ، تاريخي ، جامعه شناختي ، روانشناختي ، فلسفي و . . . ) و نوع رويكرد ( تقليل گرايانه، عقل گرايانه ، شهودي ، وجودي و . . . ) ناشي از واقعيت ديگري است كه بايد از آن به تكثر صورت دين در تحقق خارجي آن ياد كرد. ضمناً اين امر ممكن است ناشي از خلط مفهومي ميان اصطلاحات و مفاهيم قريب المعنا باشد [ شجاعي زند ، عليرضا 1380 ] . اشاره به اين نكته ضرورت دارد كه تعاريف ارائه شده از دين هميشه از تمايلات و مقاصد نظري بركنار نبوده اند ؛ يعني اين تعاريف بستگي به تبيين هر انديشمند از دين دارند . بدينسان «تعاريف آنها به صورتي جمله بندي مي شوند كه پديده هايي را كه نظريه هاشان برآنها دلالت نمي كند ولي از هر جهت ديگر در شمول تعاريف قرار مي گيرند در آنها گنجانده نشوند ، و يا پديده هايي را در خود جاي مي دهند كه تنها به خاطر آن در اين تعاريف گنجانده شده اند كه نظريه هاشان شمول آنها را ايجاب مي كند» [ هميلتون 1377:21]. با اين همه ناگزيريم كه بواسطه تعريف ، معين كنيم كه به مطالعه چه پديده اي همت گماردهايم «و سپس معناي منظور شده از اين پديده را با مفاهيم و عبارات دقيق ، واضح و معرف چنان بيان نمائيم كه به سهولت و روشني از مشابهات و مترادفات آن متمايز گردد» [ شجاعي زند ، عليرضا ؛ (ب)1380 :13] و در فرايند تحقيق دچار آشفتگي و احياناً گمراهي ناشي از ابهام نگرديم .
در اينجا لازم به نظر مي رسد كه دو نوع تعريف از دين را باز شناسيم .
1ـ تعريف واقعي ـ حصر گرا ـ ذاتي . واقعي ، يعني تقريباً مختص يك پديده تجربي خاص است ؛ حصر گرا ، يعني محدود است ؛ و ذاتي ، يعني معيار شناسايي پديده وجود خصوصيتي متمايز كننده است .
2ـ تعريف اسمي ـ شمول گرا ـ كار كردي . اسمي از اين جهت كه تقريباً دل بخواهي و بيشتر وابسته به يك طرح مفهومي است ؛ شمول گرا ، بواسطه گسترده بودن ؛ و كاركردي ، بدين روي كه معيار شناسايي پديده وابــسته به كاركرد هايي است كه آن پديده ايفاء مي كند [ تامسون ، كنت 1381 ] . يك كاركرد گرا براين باور پاي مي فشرد كه دين به علت برآورده ساختن نيازهايي پايه براي افراد و جامعه، باقي مي ماند . برخــي از ايـن نيازها عبارتند از كاهش اضطراب، تنش ، و تقويت هنجارها و ارزشها و در نتيجه حفظ انسجام و يكپارچگي جامعه [Turner , J . H . ; 1994 ] .
..................