پروژه حسابداری بدهی ها و تئوری های حسابداری
مقدمه :
حسابداری زبان تجارت است . آشنایی ناقص با این زبان و درک ضعیف از اهدافی که باید در انتقال پیام های تجاری بعهده گیرد ، کنترل مالی و تصمیمات مدیریتی را به سطح نازلی تنزل می دهد . تعداد وسیعی از دانشجویان کشور در رشته حسابداری ، مدیریتی ، اقتصادی ، مهندسی و دیگر علاقه مندانی که در جستجوی درک مفاهیم مالی و بنیان گذاری دانش حسابداری خود هستند برای اولین بار در کتاب اصول حسابداری مراجعه می کنند .
علایق مشترک تمامی این افراد آن ایت که یاد بگیرند چگونه اطلاعات حسابداری را بخوانند ، ارزیابی کنند ، براساس آن تصمیم گیری کنند .
کتاب هایی که دانشجویان را تنها با شیوه های مکانیکی و بدون درک فلسفی از مفاهیم و اهداف حسابداری آن هم با مطالب و مثال های پیش پا افتاده که تمامی موضوعات امروزی حسابداری را دراین سطح مقدماتی پوشش نمی دهد . نقش مهمی در ایجاد پایه های سست برای فراگیری مطالب دروس دیگر حسابداری و عدم ارتقاء توان تصمیم گیری و انگیزش آموزشی آنها را ایفا می کنند .
دانش حسابداری و دانش تجاری از هم قابل تفکیک نیستند و همواره تصمیمات صحیح تجاری با اطلاعات مربوط و قابل اتکا حسابداری پیوند نا گسستنی دارند.
حسابداری چیست ؟
حسابداری سیستمی است که فعالیت های واحد تجادری را اندازه گیری می کند ، سپس این اطلاعات را در قالب گزارش ها پردازش می کند و در نهایت نتایج فعالیت و عملکرد واحد تجاری را به تصمیم گیرندگان ارائه میدهد.
به همین دلیل حسابداری را" زبان تجارت " نامیده اند . شما هر چه قدر بهتر این زبان را یاد بگیرید ، بهتر می توانید بر وضعیت مالی زندگی خود تسلط داشته باشید . تحقیقاتی که اخیرا بر روی تعدادی از مدیران صورت گرفته است ، نشان می دهد که آنها معتقد هستند آموزش رشته حسابداری به دانشجویان بسیار مهمتر از سایر رشته هایی است به نحوی با تجارت سروکار دارند . برنامه ریزی مالی ، استقراض ها ، مالیات بر درآمد ، و سرمایه گذاری تماما بریک سیستم اطلاعاتی که ما آن را سیستم حسابداری می نامیم استوار است .
یکی از مهمترین محصولات سیستم اطلاعاتی حسابداری ، صورت های مالی است که توان تصمیم گیری در افراد را ارتقاء می دهد .
صورت های مالی مدارکی هستند که وضعیت افارد یا واحد های تجاری را در قالب مقادیر پولی گزارش می دهد . دفترداری را با حسابداری اشتباه نگیرید . همان طور که حساب ، بخش عملیاتی ریاضیات است ، دفترداری نیز بخش عملیاتی حسابداری است .
استاندارد های حسابداری :
هر حرفه دارای انجمن حرفه ای و نهاد قانون گذاری مربوط به خود است که کار آن حرفه را تحت نظارت خود دارد . حرفه حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست .
در آمریکا اصول پذیرفته شده حسابداری اغلب تحت نفوذ هیات استاندارد های حسابداری مالی است . این هیئت دارای هفت عضو دائم ، یک سرپرست و همچنین بودجه سالانه ای معادل 14 میلیون دلار می باشد . هیات استاندارد های حسابداری مالی ، تحت حمایت مالی انجمن آمریکایی حسابداران رسمی مستقل ، و سایر انجمن های حرفه ای قرار دارد .
این هیئت یک سازمان مستقل می باشد و به هیچ یک از نهاد های دولتی و غیر دولتی وابستگی ندارد .
اعلامیه های هیئت مذکور که تحت عناوین بیانیه های استاندارد های حسابداریمالی منتشر می شود . نحوه برخورد با مبادلات مشخص واحد های تجاری را تعیین می کند . هر استاندارد جدیدی بعنوان بخشی ازاصول پذیرفته شده حسابداری در می آید و رعایت آن الزامی می گردد .
مجلس ایالات متحده امریکا مسولیت نهایی تدوین اصول حسابداری ار برای شرکت های سهامی عام را به کمیسیون بورس و اوراق بهادار محول نموده است . کمیسیون بورس اوراق بهادار نیز به نوبه خود بخش اعظم این قدرت قانونگذاری خود را به هیئت های استانداردهای حسابداری مالی تفویض نموده است .
تدوین استانداردهای حسابداری ، فرایندی پیچیده است که هیئت استاندارد های حسابداری مالی ، کمیسیون بورس و اوراق بهادار و گاهی اوقات مجلس را نیز درگیر می سازد . افراد و شرکت ها بر این سه رکن تدوین استاندارد فشار می آورند تا تصمیمات حسابداری را به نفع آن ها تدوین کنند. حسابداران نیز سعی می کنند تصمیمات حسابداری را تحت تاثیر خود قرار دهند اگر چه نقض تصمیمات به ندرت صورت می گیرد اما کمیسیون بورس اوراق بهادار حق رد تصمیمات هیئت استاندارد های حسابداری مالی را دارد از طرفی مجلس می تواند تصمیمات کمیسیون وهیات را رد کند . اما اغلب موارد هیات استاندارد های حسابداری مالی نقش کلیدی را ایفا می کنند .
تحقیقات حسابداری و روش های علمی :
تئوری ها می توانند بسیار سودمند باشند ، زیرا با استفاده از تئوری ها می کوشند روابط را توجیه یا پدیده ای را پیش بینی کنند . اگرچه تئوری حسابداری در بر گیرنده دامنه گسترده ای از دیدگاه های فلسفی است ، در این فصل تئوری های ارائه شده ( ناشی از فرایند تحقیق ) توجه می نماییم .
از دیدگاه روش علمی ، بیش از هر چیز ، تئوری نمی تواند چیزی بیش از چند گزاره باشد . آن باید در بر گیرنده یک مجموعه بنیادی از مفروضات (که آنها را فرضیه یا فرض های اصلی ، فرض های مسلم ، یا بدیهیات می نامند . ) باشد . امکان دارد مفروضات بدیهی باشد ویا ساخته شوند و به گونه ای که بتوان از طریق روش های( استنتاجی ) آماری مورد آزمون قرار داد که در چنین حالتی آن ها را فرضیه اثبات نشده می نامند .
برخی از عبارات یا اصلاحات مورد استفاده در مفروضات قابل تعریف نمی باشد، ولی برخی دیگر از آنها نیاز به یک تعریف دقیق دارند . و واژه های "بدهکار " و "بستانکار " که برای حسابداران بسیار قابل درک است نیازی به تعریف ندارد . ولی واژه " بدهی " بدان گونه که در یک تئوری مورد استفاده قرار می گیرد نیازیبه ارائه تعریف دقیقی دارد ، زیرا در مورد آن چندین دیدگاه یا پنداشت ( تصور ) ارائه می شود . از دیدگاه حقوقی یا قانونی می توان بدهی ها را از دقیق ترین زاویه های بدین گونه تعریف کرد :
مبالغی که از بابت کالاها ، خدمات یا سایر اقلام دریافت شده در زمان کنونی به طرف های دیگر مورد پرداخت می باشد.
بدهی های احتمالی :
به طور کلی لازم است تمامی بدهی های واحد انتفاعی ارزشیابی در ترازنامه منعکی و آثار آن بر سود خالص در صورت سودوزیان گزارش می شود . بدیهی است در موردی که تحقق بدهی منوط به وقوع یا عدم وقوع یک یا چند رویداد در آینده است ودر نتیجه مبلغ بدهی با ابهام زیاد مواجه و احتمال اشتباه بودن آن زیاد است . در ترازنامه گزارش نمی گردد. اما چنانچه گزارش نکردن اینگونه اقلام نوجب متحمل شدن وقوع زیان غیر عملیاتی قابل توجهی بشود که بر تصمیم گیری ها تاثیر بگذارد لازم است در یادداشت های همراه صورت های مالی افشا شوند.
..................