موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : تحلیلی بر بودجه 1387
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
تحلیلی بر بودجه 1387
تعداد صفحه :
26
قیمت :
9000 تومان

مقدمه:
دولت نهم با اصول محوری«عدالت گستری»، «مهرورزی با بندگان خدا»، ـخدمت‌گذاری به آحاد ملت» و «تعالی و پیشرفت مادی و معنوی كشور« سعی در شكستن حصارهای نهادینه شده و سنتی غیر كارشناسی در برخی زمینه‌ها همچون مصرف بی‌رویه یارانه حامل‌های انرژی (اجرای سهمیه بندی بنزین)، تمركز نهاد برنامه ریزی كشور به مقولات برنامه ریزی و توسعه ای (و فراغت آن از ابزار تنبیه و تشویق بودجه و تخصیص آن) و... نموده است. تحولاتی كه همچون اصول چهارگانه فوق آرمان‌های كلیه دولت‌های پس از انقلاب اسلامی بوده است اما جسارت این تحول را به لحاظ مسائلی همچون گرفتاریهای ابتدای انقلاب، جنگ و... و البته عادت كردن به روش موجود [1] نیافته بودند. در این میان تحول عظیم این دولت در استفاده از ظرفیت‌های مغفول مانده قانون اساسی كشور (اصل 52) و اصلاح شیوه بودجه نویسی از روش رایج سنتی به روش بودجه‌ریزی عملیاتی از مهمترین نكات قوت دولت برشمرده می‌شود.
نگارنده كه به حسب تحصیل در مؤسسه عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه، و موقعیت شغلی از ابتدا با حساسیت این تحولات را بررسی می‌كرد توقع داشت ستون‌های روزنامه‌ها و تریبون‌های اقتصاددانان و دست‌اندر كاران فعلی و گذشته بودجه‌ریزی را مملو از نقد مثبت و بیان مزایای این تحول مشاهده كند. امری كه متأسفانه خلاف آن اتفاق افتاد به گونه‌ای كه این تحول میمون و مبارك را با الفاظ ناشایستی همچون «عقب گرد تاریخی»، «بودجه‌ریزی پارتیزانی»، «بودجه ملوك‌الطوایفی»، «بودجه انبانی»، «تدوین بودجه با رسوم قاجار»، «سرهم بندی بودجه» و... آلودند.
البته این طیف از منتقدین را به می توان گروه های اصلی مدیران سابق دست‌اندر كار بودجه‌ریزی كه در 30 سال گذشته شهامت ایجاد تحول را نداشته‌اند، مخالفان انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور كه فرصت تنظیم اولین لایحه پس از این تغییر را فرصت نقد دانسته‌اند. برخی نمایندگان مجلس كه می‌خواهند از فرصت تصویب بودجه در مجلس جهت درج خواسته‌های منطقه خود در سند بودجه سالانه دولت حداكثر استفاده [2] را نمایند و البته مهمتر از این دو گروه كارشناسان دلسوزی كه بدون اطلاع كافی از میزان این تغییرات اقدام به داوری نموده‌اند تقسیم نمود.
به هر حال از آنجایی که اینجانب افتخار شاگردی برخی از این عزیزان را داشته‌ و در سالیان گذشته ساعت‌ها پای جلسات سخنرانی ها و سمینارهای ایشان از خرمن علم و تجربه شان خوشه چیده‌ام و همواره مقالات ارزشمندشان را همچون جزوات دروس دانشگاهی بارها و بارها مرور كرده‌ام، ضمن احترام به آموخته‌‌ها و تجربیات ایشان و به استناد مستنداتی نظیر «پیشنهاد چارچوب كلی لایحه بودجه 1387 كل كشور، معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری مرداد 1386»، «گزارش توجیهی چارچوب كلی پیشنهادی لایحه لایحه بودجه 1387 كل كشور، معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری مرداد 1386»، « بخشنامه بودجه سال 1387 كل كشور و دستورالعمل‌های آن»، «ارزیابی چارچوب پیشنهاد دولت در خصوص لایحه بودجه سال 1386 كل كشور، مركز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، آبان ماه 1386» و توضیحات مسئولین ذیربط در جلسات توجیهی و مصاحبه‌های منتشر شده ایشان قصد بررسی چارچوب پیشنهادی را بطور مختصر داریم.
1- اهداف كلی چارچوب پیشنهادی دولت:
1-1- ارائه اطلاعات كافی پشتیبانی كننده محتوای سند بودجه و تمركز تبصره‌های بودجه به آن دست از احكامی كه تسهیل كننده اجرای بودجه هستند.
2-1- تأكید بیشتر بر برنامه‌ها، اهداف و شاخص‌های كمی به عنوان مبنای بودجه پیشنهادی دستگاه‌های اجرایی و در نتیجه تسهیل دستیابی به هدف‌های پیش‌بینی شده در اسناد بخش و فرابخشی برنامه چهارم و در راستای سند چشم‌انداز.
3-1- افزایش اختیارات دستگاههای اجرایی در راستای تسریع در اجرای بودجه‌ریزی مبتنی بر عملكرد.
4-1- منظور كردن ساز و كارهای تشویقی در بودجه‌ برای افزایش انگیزه مدیران و كاركنان با هدف افزایش بهره‌وری.
5-1- واگذاری اختیار تخصیص اعتبارات فعالیت‌ها و طرح‌ها به دستگاه‌های اجرایی.
6-1- تأكید بر حفظ و نگهداری سرمایه‌گذاری انجام شده.
7-1- مبادله سند قرارداد بودجه با دستگاه‌های اجرایی در سطح كلی اهداف كمی برنامه.
8-1- نظارت كلان راهبردی توسط معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری، نظارت عملیاتی توسط دستگاه‌های اجرایی و نظارت‌های مالی و حقوقی توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و دیوان محاسبات.
بر این اساس دستگاه‌های اجرایی مكلف شدند ضمن تعیین اهداف كمی بر حسب برنامه‌های اجرایی و همچنین اقدام‌های اجرایی، كلیدی‌‌ترین و اولویت دارترین محورهای كاری خود در سال 1387 را به همراه بودجه‌های پیشنهادی به معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری ارسال كنند.
2- الگوی پیشنهادی دولت
در الگوی پیشنهادی دولت، لایحه بودجه با 8 تغییر عمده محتوایی نسبت به بودجه‌های پیشین همراه خواهد بود كه عبارتند از:
1-2- حذف تبصره‌های فعلی بودجه.
2-2- محدود كردن ردیف‌های متفرقه و انتقال اعتبارات برخی ردیف‌های متفرقه به ذیل اعتبارات دستگاه‌های اصلی.
3-2- تجمیع اعتبارات دستگاههای اجرایی ذیل تعداد محدودی دستگاه اصلی.
4-2- ساماندهی طرح‌های عمرانی.
..................

  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007