موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

موضوع : انژکتور
تحویل در محیط : word

عنوان سفارش :
انژکتور
تعداد صفحه :
10
قیمت :
1500 تومان

انژکتورinjector
که معادل فارسی آن افشانه یا اسپره کننده است دراوایل قرن بیستم توسط رابرت بوش بنیانگذار کمپانی عظیم بوش (bosch) درآلمان اختراع شد. انژکتور هرچند امروزه درتمام موتورهای درونسوز شامل بنزینی ودیزل کابرد دارد ولی در ابتدا صرفاً برای استفاده درموتورهای دیزل طراحی شد. انژکتور درواقع نقطه تمایز موتور دیزل با بنزینی است واساس موتردیزل راتشکیل می دهد. بطور خلاصه می توان گفت انژکتور در واقع یک شیر پودر کننده سوخت بر روی هوای ورودی(موتور بنزینی) یا متراکم شده( موتور دیزل) می باشد.انژکتور های الکترومقناتیسی که در موتورهای جدید استفاده می شوند بطور هوشمند توسط واحد مدیریت موتور (ECU)کنترل می شوند . از دیگر شرکتهای مهم سازنده انژکتور زیمنس می باشد.
زمانی که سوخت با فشار زیاد از پمپ انژکتور توسط المنت هاو سوپاپ فشار و لوله به انژکتور میرسه فشار بنزین به حدی زیاده که فنر رو از نشیمنگاه خودش بلند میکنه و در این مقع است که سوخت از سوراخهای ریز سر انژکتور به صورت پودر بیرون میپاشه. پس این قطعه وظیفه داره سوخت مایع رو تبدیل به پودر و به صورت اسپری با زاویه 30 درجه به شکل مخروطی از پشت سوپاپ هوا به داخل سیلندر به پاشه.هر کدوم از انژکتور ها روی سر سیلندر و نزدیک سوپاپ های ورودی نصب هستن و بنزین مورئ نیاز سیلند رو تا حد فشار 3 اتمسفر از ریل سوخت دریافت میکنن.یعنی همیشه بنزین با فشار 3 اتمسفر در اطراف سوزن انژکتئر آماده پاشش است.هنگامی که پالس ایی سی یو به انژکتور میرسه بوبین مغناطیسی میشه و سلونوئید در خلاف جهت نیروی فنر بالا میکشد و این حرکت سبب بلند شدن سوزن از نشیمنگاه میشود و بنزین با عبور از روزنه و برخورد با پخش کننده پودرشده و با زاویه 30 درجه داخل سیلندر تزریق میشود .
انژکتور ها عمل تزریق رو به شکل دوتایی انجام میدن یعنی انژکتور های سیلندر 1 و 4 یک بار در سیکل مکش سیلندر 1 و بار دوم بعد از 360 درجه گردش میل لنگ در سیکل مکش سیلندر 4 شرکت میکنن.و به همین صورت انژکتورهای 2و3 یک بار در سیکل مکش سیلندر و بار دوم پس از 360 درجه گردش میل لنگ در سیکل مکش سیلندر 3 قرار میگیرند. سوکت یا اتصال برق انژکتور 2 پایه دارد که یکی از انها به رله دوبل و پایه دیگر ان به ایی سی یو وصله.یه چیز خیلی مهمه و اونهم در ارتباط با انژکتور های فشار بنزین در ریل سوختی است. همونطور که میدونین میزان پاشش به مدت زمان ربط دارد و در صورتی که تحت تاثیر نوسانات فشار ریل سوختی منیفولد ورودی قرار بگیرد،میزان پاشش از کنترل خارج میشود و درنتیجه کار موتور با مشکل مواجه میشود.برای همین از یه رگلاتور تنظیم فشار در انتهای ریل سوختی استفاده شده .
میدونم که میدونین پمپ بنزین تو باکه و بنزین رو با هشار 5 اتمسفر وارد مدار سوخت رسانی میکنه و با عبور از فیلتر فشار قوی به ریل سوختی میرسه .برای کاهش فشار تا 3 اتمسفر و تنظیم آن در مواقعی که فشار هوای منیفلد ورودی دچار نوسان میشود از یک رگلاتور دیگر در انتهای ریل سوختی استفاده میشود علت استفاده از این رگلاتور ثابت نگه داشتن فشار اختلاف فشار بین خلا منیفولد و فشار ریل سوختی تا 3 اتمسفر میشود.
..................

تحقیقهای مشابه
  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007