

جنرال موتورز، شرکتی آمریکایی است که در بخش اعظم قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم به عنوان بزرگترین خودروساز جهان شناخته میشد. این شرکت کارخانههای تولید و مونتاژ و مراکز توزیع در آمریکا، کانادا و بسیاری از کشورهای دیگر جهان را اداره میکند. محصولات تولیدی اصلی جنرال موتورز شامل خودروهای سواری و وانتها، قطعات خودرو و پیشرانه میشود. دفتر مرکزی این شرکت در دیترویت، میشیگان آمریکا قرار دارد. جنرال موتور شرکتی است که با استفاده از بکار گیری ابزار های علمی و فنی و تولید و توسعه کارخانجات پیشرفته یکی از معتبر ترین شرکتهای تولیدی خودرو در جهان باشد. کیفیت بالا و قیمت مناسب و تولیدات مختلف برای در دسترس قرار گرفتن خودرو های مختلف برای انواع سلیقه ها و استفاده از روشهای بسیار پیشرفته بازار یابی این شرکت در در صدر برند های خودرو سازی مطرح جهان قرار داده است. مطالعه تاریخچه و نحوه تولید و بازار یابی و فروش این شرکت می تواند راهنمای بسیار مناسبی برای پژوهشگران این حوزه باشد.
هدف جنرال موتور تبدیل شدن به رقابت پذیرترین شرکت در جهان بود. مدیران جنرال موتور خوب می دانند که برای تبدیل این رویا به واقعیت چیزی شبیه به یک انقلاب نیاز است. مدل تجارت در آمریکا در ۱۹۸۰ برای چندین دهه تغییر نکرده بود.کارگران کار می کردند، مدیران مدیریت می کردند و هرکس جای خود را می دانست. بوروکراسی، حاکم بر نظام اداری آن دوران بود. انقلابی که ولش ادعا کرده بود، همانند اعلان جنگ به روش های قدیمی انجام کارها در جنرال موتور و در کل بازسازی شرکت از بالا تا پایین بود.امروزه جنرال موتور با فرهنگ یادگیری بی نظیر و سازمان بدون مرز خود یکی از تحسین برانگیزترین شرکت ها در جهان است. تکنیک ها و ایده هایی که جک ولش برای حرکت رو به جلوی جنرال موتور به کار برده است برای تمامی سازمان ها در هر اندازه ای، کوچک، متوسط یا بزرگ، قابل استفاده است. جنرال موتور معتقد است، کیفیت مسئولیت همه کارکنان است. اگر خواهان موفقیت هستیم، هر فرد باید با انگیزه و آگاهی در این موفقیت سهیم باشد. کیفیت در سه حوزه فرایند، کارکنان و کسب رضایت مشتری قابل تفکیک است. رهبران متعهد به فراهم آوردن فرصتها و زمینهها برای کارکنان هستند تا بتوانند با تکیه و تمرکز بر استعداد و انرژی خوب در جلب رضایت مشتری بکوشند. افراد نتایج را میآفرینند. مشارکت همه کارکنان در رویکرد شرکت ضروری محسوب میشود.
گرچه در سال ۲۰۰۸، شرکت جنرال موتورز صدمین سال تاسیس خود را جشن گرفت، اما ویژگی این شرکت آن است، که برخی از شرکتهای تشکیلدهنده این مجموعه عظیم صنعتی، قدمتی فراتر از یک قرن دارند
در سال ۱۸۹۷ شرکت خودروی اولدزموبیل، که قدیمیترین واحد جنرال موتورز محسوب میشود، با سرمایه ۵۰ هزار دلار، توسط رانسوم ای. اولدز تاسیس شد.
دو سال بعد و در سال ۱۸۹۹ با ادغام این شرکت با کارخانههای موتور بنزینی اولدز، کارخانجات موتور اولدز تشکیل شد و اولین کارخانه مخصوص ساخت خودرو در ایالات متحده آمریکا، به راه افتاد. این زمانی بود، که آدام اوپل در آلمان نیز اولین خودروی اوپل را ساخت.
سالهای ۱۹۰۲ و ۱۹۰۳ به ترتیب، نخست شرکت کادیلاک؛ در دیترویت، توسط هنری ام. لیلند، سپس شرکت بیوک توسط دیوید دانبار بیوک تاسیس شدند. این دو شرکت، بعدها به جنرال موتورز پیوستند. یک سال بعد، ویلیام سی. دورانت، مدیریت شرکت موتور بیوک را برعهده گرفت.
در ۱۹۰۵ کادیلاک، موتور تک سیلندر مورد علاقه هنری لیلند را ساخت و دو سال بعد، بیوک اولین خودروی چهار سیلندر را، طراحی و عرضه کرد. در همین سال، نخستین مدرسه کاربردی آموزش مکانیک خودرو، توسط هنری لیلاند، به نام دی مدل، تاسیس شد.
اما نقطه عطف صنعت خودرو، در سال ۱۹۰۸ پدید آمد، که تحت رهبری ویلیام دورانت، شرکت جنرال موتورز، متشکل از شرکت موتور بیوک تاسیس شد. اولدزموبیل دومین شرکتی بود، که با قیمت ۵ میلیون دلار، توسط جنرال موتورز خریداری شد. سال بعد، کادیلاک نیز با مبلغ ۵ میلیون دلار، به مالکیت جنرال موتورز درآمد و در پی آن، هنری ام. لیلند و پسرش، برای کار دعوت شدند. در همین سال، پونتیاک نیز خریداری و به جمع گروه جنرال موتورز، پیوست گردید.
در سال ۱۹۱۰ جیمز استورو به جای ویلیام دورانت، رهبری شرکت را به عهده گرفت و واحدهای فنی و آزمایشگاه مرکزی تحقیقات را، راهاندازی کرد. در همین سال، شرکت کامیونسازی جنرال موتورز نیز افتتاح شد. فعالیت واحد فروش خارجی شرکت نیز، از همین سال آغاز گشت. همزمان، شرکت شورولت توسط لوئیس شورولت تاسیس گردید. یک سال بعد، ویلیام دورانت، نیمی از سهام شرکت شورولت را خریداری کرد و بهعنوان مدیرعامل شورولت منصوب شد. چندی بعد، با مشارکت لوئیس شورولت، موفق شد با خرید اکثریت سهام جیام، بار دیگر کنترل شرکت جنرال موتورز را در دست گیرد.
در ۱۹۱۴ کادیلاک اولین موتور هشت سیلندر را، با قدرت ۷۰ اسب بخار تولید نمود و برای نخستین بار، از ترموستات برای کنترل سیستم خنککننده استفاده کرد. جنرال موتورز، چهار سال بعد، شرکت موتور شورولت را، بدست آورد. در سال ۱۹۱۸ جنرال موتورز کانادا تاسیس شد.