

تولید کننده اولیه که شامل گیاهان و برخی میکروارگانیسم های فتوسنتز کننده است و تولید کننده های اولیه با میکروارگانیسم ها برهمکنش مثبت یا منفی دارند.
تولید کنندگان به گیاهان سبز مربوط میشوند که قادرند بوسیله پدیده فتوسنتز ، غذا تولید کنند. به این دلیل به گیاهان اتوتروف گفته میشود. گیاهان با استفاده از دیاکسید کربن جو و نور خورشید و آب قادر به سنتز کربوهیدراتها هستند که آن را در اختیار موجودات دیگر قرار میدهند. باکتریهای شیمیوسنتز کننده نیز به تولید مواد آلی ، مبادرت دارند.
اتوتروف جاندارانی هستند که از انرژی نور خورشید یا انرژی موجود در مواد معدنی برای ساخت ترکیبات الی استفاده می کنند (با استفاده از CO2 هوا به عنوان منبع کربن همه مواد آلی مورد نیاز خود را به تنهایی میسازند. این گروه انرژی مورد استفاده برای سوختوساز خود را از نور به دست میآورند و در نتیجه فوتوسنتزکننده نیز محسوب میشوند.)
توتروف (Autotroph) در زبان یونانی؛ دارای دو بخش: خود، خویشتن-Autos و خوراک Tropheاست.
ویژگی خودپرورها این است که با استفاده از CO2 هوا به عنوان منبع کربن همه مواد آلی مورد نیاز خود را به تنهایی میسازند. این گروه از زیاگان انرژی مورد استفاده برای سوختوساز خود را از نور به دست میآورند و در نتیجه فوتوسنتزکننده نیز محسوب میشوند.
در مقابل دگرپروردها از اندامگان زنده یا از بقایای آنها استفاده میکنند تا مادّه خام خود را تأمین نمایند. این گونهها انرژی مورد نیاز را از دو راه به دست میآورند: دستهای از نور (پس فوتوسنتز کنندهاند) و گروهی از انرژی مواد شیمیایی (مواد معدنی یا مواد آلی). در نتیجه مواد آلی برای این موجودات (دستکم بخشی از آنها که در نمودار زیر با نام ارگانوتروف مشخّص شدهاند) هم منبع عنصر کربن است و هم در حکم منبع انرژی.
با توجه به نمودار روشن میشود که گیاهان و سیانوباکتریها نقش بسیار مهمی در تأمین نیازهای دیگر زیاگان دارند. زیرا از یک سو کرین معدنی را به آلی تبدیل میکنند که خوراک هتروتروفها است و از سوی دیگر این تبدیل را با استفاده از انرژی نور خورشید یه انجام میرسانند؛ در نتیجه برایند این دو عمل آنها وارد کردن کربن و انرژی موجود در بخش غیر زنده جهان به بخش زنده آن است.
سلسلهی گیاهان (Kingdom Of Plantae) و همچنین سیانوباکتریها از سلسله باکتریها (Bacteria) (که در گذشته جلبکهای سبز - آبی نامیده میشدند) موجودات اتوتروف و دیگر زیاگان، شامل سلسله جانوران (Animalia)، قارچها (Fungi)، آغازیان (Protista)، آرکیباکتریها (Archeae) و نیز باکتریهای دیگر (به غیر از سیانوباکتریها) در زمره هتروتروفها قرار دارند.