

يكي از بلاهاي خانمان سوز :كه آفتي بر پيكر جوامع بشري است، مسئله مواد مخدر و اعتياد به اين گونه مواد مي باشد كه قدرت تفكر، خلاقيت، توان، كوشش و سازندگي را از انسانها گرفته و بنيان خانواده و اعتقاد و باورهاي ديني آنها را در معرض نابودي و از هم پاشيدگي قرار داده است و متأسفانه روزبروز در حال گسترش است.
كمترين كشوري است كه مهمترين و يا يكي از عمده مشكلاتش، مسأله مواد مخدر و اعتياد نباشد و هرساله مبالغ هنگفتي، صرف مبارزه با آن نگردد.
صاحينظران معتقدند كه حل اين معضل نيازمند مبارزه اي مستمر و همه جانبه از ابعاد نظامي، انتظاميو سياسي تاتلاش هاي اقتصادي و فرهنگي مي باشد و بويژه پرداختن به فعاليت هاي پژوهشي دراين مقوله مي باشد.
مسأله مصرف سوءمواد مخدر و اعتياد در كشور ما با آن كه به عنوان عادتي غير اجتماعي و نا مقبول تلقي شده است، اما با اين وجود اين عدم مقبوليت طبقات مختلف اجتماع با اين مسأله به صورت جدي درگير مي باشند و افراد زيادي،مخصوصاً در سنين نوجواني تا ميان سالي مواد مخدر مصرف مي كنند و به آن وابسته مي باشند.
مسأله اعتياد در جهان امروز از مسائل مهم اجتماعي است كه در بيشتر كشورها به صورت مشكل عمده اي براي دولت ها جلوه مي كند. جامعه شناسان، روان شناسان، پزشكان و ديگر كارشناسان و سازمان هاي مختلف براي پيشگيري و مبارزه با اعتياد طرح ها و برنامه هاي مختلفي را به مورد اجرا مي گذارند تا سلامت افراد و بهداشت عمومي جامعه را حفظ كند و از هدر رفتن نيروهاي انساني جلوگيري نمايد.
كارشناسان دوران بلوغ و ابتداي جواني را آسيب پذيرترين دوره براي گرايش فرد به اعتياد مي داند زيرا افراد در اين سنين با بحراني به نام هويت مواجه شده و در پي ايجاد تصويري ثابت از خود مي باشند. اگر ما اين دوران حساس ترين مرحله از زندگي بدانيم و توجه و عنايت بيشتري در خصوص مبارزه و پيشگيري از اعتياد اين نسلمعطوف بداريم،اصلي ترين اقشار جاعه را تحت حمايت فرد براي مبارزه با اعتياد درآورده ايم،چراكه در اين دوره نوع ارتباطات آنها و پايگاه خانوادگي و فرهنگيشان سهم بسزايي در مقاومت افراد در گرايش به اعتياد و آلوده شدن به اين هنجار دارد.
در اين تحقيق سعي شده است تا با پاسخگويي به مسائل ذيل، گوشه اي ازابهامات برداشته شده باشد تا شايد در جهت كنترل ميأله اعتياد به مواد مخدر در شهرستان رشت مؤثرافتد.
گسترش اعتياد به مواد مخدر و قاچاق غير قانوني اين مواد در دو قرن اخير،منجر به پديد آمدن بحراني جهاني شده است. امروزه كمتر كشوري را مي توان يافت كه از شيوع اعتيادات و خطرات آن مصون باشد. بدين سبب، تمام كشورهاي جهان مبارزه با مواد مخدر را از مهم ترين برنامه هاي اجتماعي خود قرار داده اند.
اشاعه و ترويج مواد مخدر و اعتياد افراد به مواد مخدر از دو جنبه مورد نظر بوده است: اول اينكه استعمار ملتها از معتاد كردن جوانان كشورهاي تحت سلطه به مواد مخدراستفاده كرده اند. دومين عامل، سودآور بودن تجارت آن در سطح جهان است. اين سودآوري آسان سبب شده است كه گروه هاي مافيايي سازمان دهي شده ، بدين منظور تشكيل شده و به حمل و انتقال اين مواد در سطح جهان مشغول گردند و با برنامه هاي مختلف در معتاد كردن افراد همت گمارند.
به رغم مبارزه بي امان جهاني با اين پديدهو اهتمام خاص نظام اسلامي به ريشه كن ساختن آن و اهداي خون هاي زيادي در اين راه، متأسفانه هنوز در مقام عمل ،اينمواد در هر نقطه ايران به راحتي در اختيار مصرف كنندگان قرار مي گيرد.
در اين تحقيق دو نوع هدف دنبال مي شود: الف)هدف كلي، ب)هدف جزئي
بررسي علل و عوامل مؤثر در بروز اعتياد در بين جوانان رشت است.