

شهرستان رودبار یکی از وسیع ترین شهرستان های استان گیلان می باشد .که خود شامل هفت شهر (رودبار ، منجیل ، لوشان، رستم آباد ، جیرنده ، بره سر ، توتکابن ) وتعداد 4بخش (مرکزی،رحمت آباد, عمارلو، خورگام) و 9دهستان و 221روستا است .این شهرستان به لحاظ طبیعی جزءمناطق کوهستانی استان گیلان محسوب می شود ودارای ارتفاعات و قلل مشهوری همچون درفک، آسمان سرا وپشته کوه می باشد. ازنظر پوشش گیاهی وآب وهوا موقعیت منحصر به فردی رادر جهان دارد . به طوری که در محدوده کوچک، ویترینی از آب وهوا وپوشش های گیاهی مختلف، را می توان یافت . جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۳ خورشیدی برابر با ۱۱،۰۰۰ نفر برآورد شدهاست.رودبار به معنی کرانه رود میباشد و این نامگذاری از مجاورت آن با سفیدرود ناشی میشود.
شهر رودبار به چند منطقه تقسیم میشود.قوميت و بافت جمعيتي رودبار از تالشها، تاتها، كردها، تركها و گيلكها شكل يافته است. در كتب تاريخي از رودبار به عنوان يكي از مراكز مهم و دارالمومنين نام برده شده و از نظر تاريخي داراي قدمتي 6 هزار ساله است. آثار بدست آمده در تپههاي مارليك و چراغعلي تپه حاكي از وجود تمدني كهن در اين منطقه است كه مربوط به هزاره دوم قبل از ميلاد است اقتصاد منطقه رودبار بر پايه كشاورزي و دامداري استوار است و مهمترين محصول رودبار زيتون (ميوه بهشتي) است. اين شهرستان داراي 122 هزارو 187نفر جمعيت و شامل بخشهاي مركزي، عمارلو، رحمتآباد، بلوكات و خورگام و شهرهاي رودبار، لوشان، منجيل، رستمآباد، بلوكات پره سر و جيرنده است. جاذبههاي تاريخي و گردشگري رودبار، آتشفشان دلفك. (به معني آشيانه عقاب) چراغعلي تپه يا تپهباستاني و كهن مارليك،درخت سرو هرزويل (منجيل) با قدمت بيش از هزارسال، پل خشتي لوشان، تپه گرد كول (مربوط به هزاره قبل از ميلاد)، تپهگلشني (مربوط به اوايل هزاره قبل از ميلاد)، سون چلچراغ يا سون سفيد (در كوههاي باطراوت عمارلو ميرويد)، كاروانسراي عباسي (نزديكي امامزاده هاشم)، چشمه كلشتر منجيل (داراي خواص ضد رماتيسمي و اختلالات ناشي از اسيداوريك و كلسترول)، چشمه آب معدني سنگرود (براي ناراحتيهاي پوستي و استخوان مفيد است)، چشمه آب گرم ماستخور (براي بيماريهاي چشم) فايده دارد، چشمه لويه، كاروانسراي لات، سد منجيل و شكوفههاي زيتون است.
گردشگری صنعتی است که امروزه سهم بزرگی از فعالیتهای اقتصادی جهان را به خود اختصاص داده است. طبق محاسبات انجام شده، بالغ بر یک سوم کل تجارت خدمات سراسر جهان در این صنعت بوده است.در عصر حاضر صنعت توریسم نقش مهمی را در رشد و توسعهی اقتصادی کشورها بازی میکند. سازمان توریسم جهانی در سال 2003 گزارش کرده بود که حدود 6 درصد از صادرات کالاها و خدمات سراسر جهان از طریق این صنعت تحقق یافته است. این صنعت مخارج و هزینههایی از قبیل تهیه مکان و هتل، غذا، مواد نوشیدنی، حملونقل عمومی، تفریحات و سرگرمی و مراکز خرید را در سطح شهرهای توریستپذیر برای گردشگران بوجود آورده است.
هدف از تحقیق فوق شناسایی و معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان رودبار و توانایی این شهرستان در جذب گردشگر می باشد.صنعت گردشگري امروزه در رديف صنعت هاي پر درآمد، پاك و كم هزينه دنيا قرار دارد و از هر 15 نفر شاغل در سطح دنيا يك نفر در اين بخش فعال مي باشند. از طرفي صنعت گردشگري دنيا ابعاد متنوعي همچون توريسم الكترونيكي، اكو توريسم، توريسم درماني، ورزشي، روستايي، فرهنگي و تاريخي يافته است. با توجه به اين وضعيت و با توجه به اينكه ايران طبق آمار سازمان جهاني جهانگردي داراي رتبه پنجم جاذبه هاي طبيعي و رتبه دهم جاذبه هاي باستاني و تاريخي است و همچنين با توجه به جمعيت جوان رو به گسترش، نرخ بالاي بيكاري، لزوم افزايش درآمد ارزي و سرمايه گذاري خارجي، توجه بيش از پيش در حوزه گردشگري مي تواند زمينه رسيدن به اشتغال كامل، افزايش درآمد ارزي، معرفي تمدن و فرهنگ ايراني به جهانيان، تعامل گسترده و سازنده با كشورهاي دنيا، درهم شكستن مرزهاي قومي و اقليتي را فراهم كند
- آیا شناساندن و معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان رودبار نقشی در جذب گردشگر دارد؟
- آیا وجود منابع طبیعی و بازار زیتون در شهرستان رودبار نقشی در جذب گردشگر دارد؟
در این تحقیق از روش مطالعه کتابخانه ای و تحلیل استفاده شده است و با استفاده از کتابها و مقالات و امار مربوط به شهرستان مربوطه به بررسی و تحلیل موضوع پرداخته ام.
- وجود جاذبه های گردشگری (طبیعی و تاریخی) در شهرستان رودبار عامل موثری در جذب گردشگر به این مکان شده است.
- رودبار با داشتن منابع طبیعی و بازار زیتون توانسته است نظر گردشگران را به سمت خود جلب کند.
در این تحقیق از روش تحلیلی و استنباطی استفاده شده است یعنی ابتدا ا ز مطالب و آماری که چه از طریق مطالعه کتابخانه ای و یا از طرتان تهیه شده است تحلیل و تجزیه شده است.
صنعت گردشگری و توریست از دیرباز همواره مورد توجه بوده است تحقیقاتی در این زمینه انجام گرفته است و تعاریف متفاوتی از گردشگری و گردشگر و تورسم انجام گرفته است بعضی از تعاریف نیز سعی نمودند هم پوشی عوامل مختلف را در توصیف گردشگر در نظر گیرند. به گونهای که کولتمن در تعریف خود بعد فاصله و جنبههای اقتصادی را مدنظر دارد. او گردشگری را مسافرتی کوتاهمدت که از نقطهای شروع و در نهایت به همان نقطه باز میگردد و در طول مسافرت بر اساس یک برنامه و سفر خاص، از مکانها و جاهای متعدد دیدار میشود و مبالغ زیادی ارزی که گردشگران خرج میکنند، عاید کشور میزبان میگردد، تعریف نموده است . همچنین در تلاشی دیگر با در نظر گرفتن بعد تجربه و انتخاب آگاهانه و از روی اختیار، گردشگری مسافرتی داوطلبانه و موقتی که به علت بهرهگیری از چشماندازهای تازه و تجربیات جدید در یک سفر نسبتاً طولانی شکل میگیرد، تعریف شده است .با این وجود، تعاریف گردشگری تا هنگامی که در چارچوب یک نگرش کلنگر قرار نگرفته، توانایی توصیف تمامی ابعاد این پدیده بین رشتهای را نداشتند. تعاریف خارج از نگرش کلنگر، تنها سعی در توصیف گردشگر کیست؟ داشته، که بتوان از این طریق یک چارچوب کمیتگرا را برای گردشگری و توجیه نگرش پوزیتیویستی با آن فراهم آورد. در حالی که این تعاریف از پرداختن به ماهیت گردشگری در یک ساختار شکنی و آنگاه تجدید ساختار آن باز ماندند. در این بین تقسیمبندی مسافران نیز نادیده گرفته شد و گردشگر زمینه اطلاقی پیدا نکرد. اما با رشد نگرشهای کلنگر در وهله اول تقسیمبندی مسافران نیز جلوهای عملی یافت .