

سرويسهاي بهداشتي عمومي از زمره تاسيسات و تجهيزات شهري بشمار ميآيند كه احداث آنها در مراكز تفريحي , پاركها , خيابانهاي پر رفت و آمد , مراكز خريد , ترمينالها , ايستگاههاي اتوبوس و بطور كلي در كليه مراكز عمومي شهرها غير قابل اجتناب است .
قابل ذكر ميباشد كه با افزايش جمعيت شهرها و گسترش آنها و متراكم شدن فعاليتها در مراكز شهري مسئله ايجاد سرويسهاي بهداشتي عمومي از سوي پارهاي از شهرداريها مورد اقدام واقع نشده و در مواردي كه اين مسئله مورد توجه قرار گرفته غالبا در برنامه ريزي , طراحي و يااجراي اين قبيل فضاها بعضي نكات فني مورد توجه قرار نميگيرد و بعضا اين مراكز به محيطهاي غير بهداشتي تبديل ميشوند لذا به منظور انجام هماهنگيهاي لازم بين شهرداريهاي سراسر كشور در خصوص برنامه ريزي , و طراحي سرويسهاي بهداشتي عمومي اقدام به تهيه و تدوين اصولي در اين آئين كار گرديده تا با كاربرد آن بتوان فضاهاي مناسبي را با اصول فني ايجاد نمود .
هدف از تدوين اين آئين كار تهيه ضوابط و تدوين اصول برنامه ريزي و طراحي فضاهاي مربوط به سرويسهاي بهداشتي عمومي در نواحي شهري است بهگونهاي كه با كاربرد آن در طراحي عناصر شهري از طرفي بتوان به يكي از نيازهاي شهروندان پاسخ داد و از طرف ديگر بهداشت محيط زيست را نيز تا مين نمود .
در اين آئين كار سرويسهاي بهداشتي عمومي به سرويسهايي اطلاق ميگردد كه احداث , حفظ و نگهداري آنها در حدود وظايف شهرداريها ميباشد وليكن ضوابط اين آئين نامه ميتواند در مورد تا سيسات مشابه در ساير فضاهاي نيمه عمومي با نحوه استفاده خصوصي مثل مراكز آموزشي , درماني , اداري , مذهبي , فرهنگي نيز مورد استفاده قرار گيرد .
واحد شمارش توالت , چشمه ميباشد و آن عبارتست از يك دستگاه كاسه توالت ( شرقي يا فرنگي ) كه بوسيله لوله كشي هاي لازم به شبكه انتقال فاضلاب ( دفع فاضلاب و يا چاه جذبي ) مرتبط ميگردد .
تگاههاي مترو و اتوبوس و گورستانها استقرار مييابند . از دو جنبه شهر سازي و معماري قابل بررسي است كه ذيلا به طور جداگانه اصول و ضوابط بكار گرفته در هر يكاز زمينه ها آورده ميشود :
امكان توسعه آتي اين فضاها در صورت افزايش تقاضا بدين معنا كه زمين مورد طرح بايد طوري انتخاب گردد كه در صورت افزايش تقاضا , برايافزودن تعداد چشمه , امكان توسعه وجود داشته باشد .
جدا از تا ثيراتي كه عوامل اقليمي و جهتهاي ورود و خروج و نور و تهويه در تعيين جهت استقرار توالتهاي عمومي دارند ميبايست مسئله معرفيو نمايش توالتهاي عمومي را مدنظر قرار داد به صورتي كه نمايش و ديد راحت عابرين و متقاضيان امكانپذير گردد كه كاربرد علامات گرافيكي اين امر را تحقق ميبخشد در صورتيكه قسمتي از اين فضاها براي معلولين آماده سازي شود ميبايست با نصب علامت ويژه معلولان مشخص گردد .