

رمافزار مایکروسافت اکسل که یکی از نرمافزارهای مجموعهی آفیس است، از قدرتمندترین و کاربردیترین نرم افزارهای آفیس در حسابداری و آموزش حسابداری است. این نرمافزار، از نرمافزارهای صفحه گسترده است و از سطر و ستونهای آن در انجام محاسبات استفاده میشود. در این مقاله میخواهیم به بررسی کاربرد نرم افزار اکسل در حسابداری بپردازیم. در این مقاله موارد زیر بررسی خواهند شد:
نرم افزار اکسل برای پشتیبانی از توابع حسابداری مانند بودجهبندی، تهیهی صورتهای مالی و ایجاد ترازنامه طراحی شده است. صفحهی گسترده آن قابلیتهای زیادی برای انجام محاسبات پیچیدهی ریاضی و حسابداری دارد. همچنین افزونههای زیادی برای فعالیتهایی نظیر مدلسازی و پیشبینی مالی دارد و به طور یکپارچه با دادههای خارجی ادغام میشود تا شما بتوانید اطلاعات بانکی و اطلاعات مالی خود را از طریق سایر نرمافزارهای حسابداری تکمیل کنید. نرم افزار اکسل یک برنامهی عالی در حسابداری و آموزش حسابداری مقدماتی است. بسیاری از وظایف را میتوان با استفاده از نرم افزار اکسل انجام داد. محاسبات در اکسل با دقت و سرعت انجام میشوند و تنها چیزی که نیاز دارد وارد کردن اطلاعات صحیح میباشد. وقتی اطلاعات و فرمولها را وارد کردید، میتوانید آنها را جابجا یا کپی کنید و نتایج مورد نیاز را به دست آورید. یکی از مزایای این نرمافزار این است که هم برای کارهای ساده و هم برای کارهای پیچیده کاربرد دارد و در هر دو حالت نتیجه را با سرعت و دقت ارائه میدهد. در واقع نرم افزار اکسل یکی از عمومیترین و در عین حال از تخصصیترین نرمافزارها میباشد.
اکسل شامل صفحه گسترده است که اطلاعات آن بهصورت عددی و حروف تقسیمبندی ،سازمانبندی و مرتب شدهاند.از اکسل علاوه بر سازماندهی دادهها،برای نگهداری و پردازش دادهها و رسم نمودار هم استفاده میشود. در این مقاله تیم محک سعی بر آشنایی کلی شما بر کاربردهای حرفه اکسل در امور حسابداری دارد. از بین نرم افزارهای آفیس، اکسل قدرتمندترین و کاربردیترین نرم افزار کمکی در حسابداری است. نرم افزار اکسل بهنوعی با شغل حسابداری پیوند خورده است و میتواند مکمل مهارتها و تواناییهای یک حسابدار قرار بگیرد. این نرم افزار به دلیل داشتن محیطی ساده و همینطور امکاناتی مفید و منعطف بودن علاوه بر اینکه در حسابداریهای شخصی و عمومی میتواند مورد استفاده قرار گیرد، در تهیه گزارشات مالی ، یکی از نرمافزارهای مهم برای حسابدارن به شمار میآید که یادگیری آن بهعنوان پیشزمینه استفاده از نرم افزارهای حسابداری از اولویت ویژه برخوردار است و یک امتیاز برای کارجویان حسابداری است. لزوم کاربری صحیح و بهموقع از اکسل به کارمندان کمک میکند عملکرد خوب خود را در محیط کار نشان دهند و به حسابدارانی با دقت و دارای قدرت تحلیل بالا تبدیل شوند. اما همواره تعداد حسابدارانی که به این نرم افزار ساده تسلط کامل داشته باشند محدود است و لزوم آموزش صحیح آنها احساس میشود.
اکثر افراد میدانند که اکسل میتواند عملیات جمع و ضرب را به سهولت انجام دهند یا امکان خروج سربرگ،سند ،رسم نمودار و جود دارد، اما از تواناییهای دیگر آن غافلاند. انجام محاسبات آماری و پیچیده و VBA از جمله قابلیت های ویژه آن است. اکسل از کتابخانهای غنی از توابع مالی و محاسباتی استفاده میکند و به کاربر این امکان را میدهد تا بهسادگی امور مربوط به حسابداری را انجام داده و امور مربوطه را بهصورت سیستمی پیادهسازی کنند که قابلیت برنامهنویسی (VBA برنامهنویسی ویژوال بیسیک) را دارد. همچنین کاربر میتواند علاوه بر انجام محاسبات از طریق توابع آماده، هر جا که نیاز بود خود دست به کار شده و قطعه کد مربوطه را پیادهسازی کند.
تابع SLN در اکسل مقدار استهلاک را برای هر دورهای از عمر مفید یک دارایی محاسبه میکند . آرگومانهای تابع SLN ساده هستند این تابع دارای سه آرگومان میباشد ۱- بها ۲- اسقاط ۳- تعداد دورهها ساختار کلی این تابع بهصورت زیر میباشد :
SLN (cost, salvage, life مثال : استهلاک به روش خط مستقیم برای تجهیزاتی که به مبلغ ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال خریداریشده است با عمر مفید ۵ سال و ارزش اسقاط ۴۰۰۰۰۰۰ ریال در پایان سال اول به شرح زیر محاسبه میشود:
بسیاری از نرم افزارهای حرفهای حسابداری در قسمت تهیه گزارشات پس از تهیه گزارش، امکان خروجی بهصورت اکسل را دارند. در این صورت اصلاحات و تجزیه و تحلیل با سهولت بیشتری انجام میشود و با دقت و سرعت بیشتری قابل ارائه است.
یک کاربرد نرم افزار اکسل در حسابداری انجام محاسبات مالی مختلف است؛ برای مثال محاسبهی انواع مختلف استهلاک محاسبهی نرخهای بازدهی، نرخ بهره نرخ سود و مواردی از این قبیل را میتوان از طریق نرم افزار اکسل انجام داد. همچنین محاسبههای آماری مانند محاسبهی چارک، انحراف معیار، میانگین هندسی، فراوانی، واریانس، رگرسیون، ضریب همبستگی و… نیز از طریق نرم افزار اکسل قابل انجام هستند، افرادی که قصد دارند آموزش صفر تا صد حسابداری را ببینند حتماً این سرفصلها را یاد خواهند گرفت.