موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

تحویل در محیط ورد : word
عنوان :

عنوان سفارش :
تعداد صفحه :
قیمت :
تومان
  • فهرست مطالب
  • برنامه ریزی در مدیریت اسلامی
  • تعریف هدف
  • نقش کلیدی اهداف الهی
  • آموزش اهداف الهی به مدیران
  • اهداف عملیاتی
  • لزوم تنوع در اهداف عملیاتی
  • راه های دستیابی به اهداف جدید عملیاتی
  • ویژگیهایی مطلوب در اهداف
  • پی‌نوشت‌ها
  • رنامه ریزی در مدیریت اسلامی
    در برنامه ریزی دو رکن اساسی وجود دارد که همه فعالیتهای برنامه ریزان بر محور آن دو رکن انجام می شود: رکن اول تعیین هدف یا اهداف و رکن دیگر پیش بینی فرایندی است که دستیابی به اهداف را ممکن می سازد که اکنون به توضیح و بحث درباره هر یک از آنها می پردازیم:
    1. اهداف
    شناخت هدف برای هر انسان عاقلی در امور شخصی و یا اجتماعی لازم و ضروری است و هر کس باید برای خود در زندگی هدف و یا اهدافی را ترسیم نماید و برای رسیدن به آنها تلاش نماید، خواه این هدف معنوی باشد یا مادی. اگر فردی در امور شخصی خود دچار بی هدفی باشد، در نهایت به انسانی بیهوده و بی ثمر تبدیل خواهد شد و اگر این بی هدفی را به کانون خانواده نیز راه داد، آن جا را هم به بطالت خواهد کشاند، هر چه دامنه بی هدفی گسترش یابد، نتیجه آن نیز به دنبال خواهد رفت. حال اگر مدیر یک مجموعه دچار این بیماری مزمن و خطرناک شد، سازمان تحت امر خویش را به بیچارگی و سردرگمی کشانده، از مجموعه نیروها و تشکیلات، معجونی تحویل خواهد داد که نه تنها گره ای از مشکلات کشور و یا ملت نمی گشاید، بلکه همانند غده ای مهلک بر پیکره ی جامعه تحمیل خواهند شد. مدیرانی که دارای این خصلت و روحیه باشند، هرگز افراد موفقی نبوده، در دنیای مدیریت راه به جایی نخواهند برد. آنان فقط برای مدتی می توانند متصدی پستی شوند و ایام را سپری کنند.
    نتیجه آن که باید اهداف را دقیقاً شناخت و جهت رسیدن به آنها همه ی نیروها و امکانات را بسیج و با اهتمام کامل برای دستیابی به مقصود تلاش کرد.

    تعریف هدف

    به طور کلی هدف عبارت است از نقطه ای که کوششها معطوف رسیدن به آن است. (1) مدیران ما باید دقیقاً بدانند در چهارچوب وظایف خود چه نقطه و یا نقاطی را تعقیب می نمایند تا بتوانند به فعالیتهای سازمان به نحو صحیحی جهت دهند.
    اساسی ترین اهدافی که مدیران مؤمن و لایق باید در نظام اسلامی تعقیب کنند به دو بخش عمده تقسیم می گردند:

      الف) اهداف الهی؛
      ب) اهداف سازمانی.

    الف) اهداف الهی
    مقصود از اهداف الهی، اهداف ارزشمندی است که زحمات طاقت فرسای پیامبران، تحمل دردها و سختیهای امامان معصوم (علیه السلام)، جانبازیهای شهیدان تاریخ بشریت و رنجها و مشقتهای انسانهای پارسا برای احیای آنها بوده است.در مدیریت اسلامی، رعایت اهداف الهی از اهم وظایف مدیران می باشد. اگر ما بخواهیم حکومت را با قید اسلامی آن بر کرسی کرامت اجرا بنشانیم، باید مدیران ما با حساسیت، این قید را در تمام برنامه ها و کارهای خود جریان دهند.
    مهمترین اهداف مورد بحث، با توجه به آنچه از قرآن استفاده می شود، به قرار ذیل می باشد:
    1) هدایت انسانها به پرستش خداوند یکتا
    قرآن مجید راهنمایی انسانها را به پرستش خداوند از اهم وظایف پیامبران الهی شمرده، می فرماید:
    ولقد بعثنا فی کل امة رسولاً أن اعبدوالله و اجتنبوا الطاغوت؛ (2)
    ما در هر امتی رسولی فرستادیم که خدای یکتا را بپرستید و از طاغوت اجتناب کنید.
    در نظام اسلامی بر کلیه ی مدیران لازم است که مسأله سیر جامعه به سوی پرستش خداوند را از اهم اهداف در مجموعه تحت مدیریت خویش بدانند و با ایمانی راسخ همه افراد را به این جهت سوق دهند و با هر ضابطه و یا حرکتی که به امر پرستش انسانها لطمه وارد می کند و یا آنان را نسبت به پرستش خداوند بی اعتنا می سازد، مبارزه و از تصویب چنین ضوابطی جلوگیری کنند.

    2) دوری از طاغوتها
    یکی دیگر از اهداف پیامبران خدا بر حذر داشتن مردم از طاغوت بوده است. این هدف امروزه در نظام جمهوری اسلامی در قالب شعار مقدس «نه شرقی، نه غربی» مطرح می باشد و مدیران جامعه اسلامی در جهت عملی شدن آن باید تلاش کنند. این امر میسر نخواهد شد، مگر آن که همه ی مسؤولان و همه ی مدیران در کلیه مجموعه ها و سازمانها، اعم از اداری، صنعتی، فرهنگی و... خط مشی سازمانی خود را چنان ترسیم کنند که هیچ گونه گرایشی به طاغوتها و ستمگران ایجاد نشود و اموری که انسانها را از پرستش خدا باز می دارد و به غیر خدا جذب می کند، با دقت نظر شناسایی و با قاطعیت طرد گردد.

    3. تعلیم کتاب و حکمت
    یکی دیگر از اهداف اساسی پیامبران، تعلیم کتاب و حکمت می باشد، زیرا بسیاری از انحرافات فکری و اخلاقی انسانها به جهت نادانی و جهل آنان است. آگاهی و رشد علمی مردم، زمینه پرستش خردمندانه خداوند را به وجود آورده، ثبات قدم آنان را در «صراط مستقیم» تضمین می کند.
    قرآن مجید می فرماید:
    هو الذی بعث فی الامیین رسولاً منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب والحکمة؛ (3)
    اوست [خداوند] که در میان جمعیت درس ناخوانده، رسولی از خودشان برانگیخت تا آیاتش را بر آنها بخواند و آنها را پاکیزه کند و کتاب و حکمت بیاموزد.حاکمان و مدیران نظام اسلامی باید بکوشند تا روز به روز بر آگاهیهای مردم بیفزاید و بدین وسیله زمینه ی رشد و تزکیه ی آنان را فراهم سازند، زیرا حاکم اگر بخواهد براساس معارف دینی حرکت کند باید به جای ایجاد خفقان و اطاعت محض و کورکورانه با رشد اندیشه ها، مردم را به صلاح و دوری از تباهی فرا خواند.در این زمینه اگر نگاهی گذرا به حکومتهای جهان بیفکنیم، به روشنی می بینیم که این حکومتها با در دست داشتن امکانات بی حد و حصر تبلیغاتی و با نغمه های گوناگون و صداهای فریبنده، انسانها را گیج و منگ می کنند و با تمام توان بر جهل و نادانی آنان در شناخت حق از باطل پای می فشارند، زیرا آنان از حقیقت گزیران و بقای خود را در گمراهی انسانها می جویند. اما پیامبران در طول تاریخ، همیشه کوشیده اند که امتهای خودشان را دانا و خردمند پرورش داده، بدین وسیله آنان را در پیمودن راه حق ثابت و استوار نمایند.

    4) تزکیه

    یکی دیگر از اهداف پیامبران، تزکیه مردم از خطاها و آلودگیهای اخلاقی و رفتاری و گفتاری بوده است، تا آن جا که زشتیها و پلیدیهایی که انسان را به لجنزار فساد و تباهی می کشانده، از اطرافش دور ساخته، او را آماده سیر به سوی خدای بزرگ می کرده اند.در این زمینه همان دومین آیه از سوره جمعه مورد استناد می باشد. (4) آیه مذکور متذکر می شود که پیامبران مبعوث شده و آیات خداوند را بر مردم تلاوت می نمایند. سپس می فرماید: «ویزکیهم» و آنان را تزکیه می نموده اند.

    5) قیام به قسط

    اجرای قسط و عدالت در بین انسانها، یکی از اهداف والای پیامبران خدا بوده است.
    قرآن مجید می فرماید:
    لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط؛ (5)
    ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند. عدل در جامعه باید به وسیله مدیران و مسؤولان دنبال و اجرا شود و با تلاش بی وقفه و پیگیر آنان در جامعه تحقق یابد. هر فرد مسؤول و مدیری، در مورد اجرای عدالت باید خود را متعهد بداند، نه آن که با توجیه های خودپسندانه و خلق الساعه این معیار بنیادی را دستخوش هوسهای خود قرار دهد. قسط و عدل هدفی است الهی که مدیریت و ریاست در جهت آن دارای ارزش می شود و منهای آن از سخیفترین چیزها بی بهانه تر است.
    در این مورد توجه شما را به روایتی از «عبدالله بن عباس» جلب می نمایم؛ او می گوید:در منرل «ذی قار» (6) بر امیرالمؤمنین (علیه السلام) وارد شدم، در حالی که حضرت مشغول وصله زدن کفش خود بود. آن حضرت به من فرمود: قیمت این کفش چقدر است؟ من گفتم این کفش قیمتی ندارد. آن گاه امام (علیه السلام) فرمود: به خدا سوگند این کفش بی ارزش را بیشتر از حکومت بر شماها دوست دارم، مگر آن که حقی را به پا دارم و یا باطلی را دفع کنم. (7)در روایت حضرت علی (علیه السلام) با صراحت می فرماید: حاکمیت بر شما در صورتی که زمینه ای برای برپا داشتن حق و مبارزه با باطل باشد، ارزش دارد، و الا کفش وصله ای و بی ارزش، دوست داشتنی تر خواهد بود.خلاصه اگر هدف از اشتغال پست و یا موقعیتی غیر از اقامه حق و دفع باطل باشد، در زمره بی بهاترین چیزها خواهد بود. گرچه در این مورد، روایات بسیاری است که برای مدیران ما قابل توجه می باشد، ولی از باب نمونه یک روایت دیگر نقل می شود؛ امیرالمؤمنین (علیه السلام) می فرماید:
    سمعت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) یقول فی غیر موطن: لن تقدس امة لایوخذ للظعیف فیها حقه من القوی غیر متتعتع؛ (8)من از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بارها شنیدم که می فرمود: هرگز پاک و آراسته نگردد امتی که حق افراد ضعیف در آن جامعه از قدرتمندان بدون ترس و لکنت زبان گرفته نشود.
    این جمله ای است که به دلیل اهمیت زیاد آن، بارها از زبان رسول خدا شنیده می شود. در این جا باید گفت: ایجاد زمینه برای به وجود آمدن یک چنین حالتی برعهده مدیران و مسؤولان جامعه می باشد.

  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007