موتور جستجوی پیشرفته مقالات و تحقیقات و ...

تحویل در محیط ورد : word
عنوان :

عنوان سفارش :
تعداد صفحه :
قیمت :
تومان

مقدمه
کمیته امداد امام خمینی (ره) یکی از نهادهایی است که سالهای پس از انقلاب به محرومین موفقیت های چشمگیری داشته است. اخیرا کمیته امداد دومین همایش سالانه خود را با عنوان<< امداد و فقر زدایی . اشتغال>> برگزار نموده است که در این مقاله به این مساله پرداخته ایم.

  • فصل اول
  • تاريخچه:
    سابقه شكل گيري و پي ريزي تشكيلات اين نهاد به سالهاي قبل از پيروزي انقلاب و حدوداً سال 1342 برميگردد كه تعدادي از انقلابيون اول نهضت اسلامي كه در زمره ‌همراهان و همرزمان حـضرت امام خميني (ره‌) قرار داشتند و بعضاً مـسئولين فعلي اين نهـاد مي باشند، از طرف مـعظم له. مـأموريت رسيدگي به‌خـانواده زندانيـان سياسي، نيازمندان مبارزين را بعهده داشتند. اقدامات حمايتي و امدادي اين بزرگان خصوصاً در زمان اوج گيري انقلاب اسلامي يعني سالهاي 56 و 57 كه مبارزات امت مسلمان به اوج خود رسيد و اعتصاب و تحصن همه جا را فرا گرفت‌، با حمايت گسترده و فراگير از اعتصابيون و خانواده زندانيان سياسي و نيازمندان جامعه سير صعودي يافت.
    با پيروزي انقـلاب شكوهمند اسلامي و آغـاز فعاليت مجـدد بخشهاي اداري، اقتصادي و فرهنگي كشور، لـزوم حـمايت از نيازمندان در صـدر برنامه‌هاي نظام قرار گرفت و دقيقاً 22 روز پس از پيروزي انقلاب اسلامي و بعنوان دومين نهاد انقلابي در تاريخ 14 اسفند ماه 1357، كميته امداد امام‌، با صدور حكم پرخير و بركت و تاريخي حضرت امام خميني‌(ره‌) براي مدت نامحدود، بمنظور تحقق بخشيدن به اهداف عاليه نظام جمهوري اسلامي ايران و ولايت فقيه در حمايت و امداد محرومان و مستضعفان و خودكفا كردن آنان‌، تأسيس گرديد.

    اساسنامه كميته امداد امام خميني (ره)

    اساسنامه ی اولیه ی کمیته ی امداد امام خمینی (ره) که درتاریخ 20/3/1366 تنظیم و به توشیح رهبرکبیرانقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) رسیده است با اذن مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی ) مورد بازنگری قرارگرفت و درتاریخ 29/9/1380 به توشیح معظم له رسید واجازه فرمودند سرپرست امداد نسبت به ثبت واجرای آن اقدام نماید . با تصویب این اساسنامه کلیه مقررات مغایربا آن ملغی خواهد شد.
    ماده یک :
    نام کميته ی امداد امام خمينی (ره) در اين اساسنا مه به اختصا ر (( امداد امام )) ناميده می شود.
    ماده دو :
    هدف از تشکيل کميته امداد امام (ره) ارايه ی خدمات حمايتی، معيشتی و فرهنگی برای نيازمندان و محرومان داخل و خارج کشور به منظور تامين خود اتکايی، تقويت و رشد ايمانی با حفظ کرامت انسانی می باشد.
    ماده سه :
    امداد امام نهادی انقلابی و مردمی، غير انتفايی و عام المنفعه، دارای شخصيت حقوقی مستقل و استقلال مالی، اداری و استخدامی است که تحت نظارت عاليه ی (مقام معظم ولايت مطلقه ی فقيه) و طبق مقررات اين اساسنامه اداره می شود
    ماده چهار :
    مرکز اصلی امداد تهران است که می تواند در ساير نقاط کشور و يا خارج از کشور واحد هايی تاسيس کند.
    ماده پنج :
    امداد امام دارای تابعيت کشور جمهوری اسلامی ايران است .

    امداد و فقرزدايي :

    فقر از موضوعاتي است كه بي توجهي به آن، باعث ايجاد بحران اجتماعي خواهد شد و آثار زيان باري بر جامعه وارد خواهد كرد. بر همين اساس اميرالمؤمنين ( ع ) فرمود: الفقر الموت الاكبر « فقر مرگ بسيار بزرگي است ». فقر، جامعه را به نيستي مي كشاند و با دامن گير شدن آن در جامعه، كسي حاضر به دفاع از حكومت نمي شود و جامعه به سوي شكست اقتصادي و سياسي نزديكتر مي شود، لذا اميرالمؤمنان در نامه 53 نهج البلاغه به مالك اشتر دستور مي دهد كه با توده مردم و طبقه پايين و نيازمندان، مدارا كرده و به آنها كمك نمايد. تا جامعه به ويرانه تبديل نشود و اين توده مردم هستند كه از دين و حكومت پشتيباني مي كنند نه يك گروه خاص كه در اطراف حاكم جامعه قرار دارند.
    بنابراين، در مكتب اسلام يكي از وظايف بزرگان و عالمان، مبارزه با فقر است كه اميرالمؤمنين (ع) فرمود: « خداوند از علما تعهد گرفته تا بر سيري ظالم و گرسنگي با مشقت مظلوم تن در ندهند و راضي نباشند. » سيري و ثروتمند بودن دسته اي و در مقابل، گرسنگي و فلاكت گروهي ديگر، دليل بر حركت ظالمانه نظام اقتصادي جامعه است و تأمين زندگي مردم بايد بر اساس عدالت و توازن باشد و مسئولان در فكر آسايش مردم باشند. اميرالمؤمنين ( ع ) مي فرمايد: « بهترين زمانداران كساني اند كه زندگي مردم در دوران حكومت شان خوب و عدالتشان بر مردم فراگير باشد. »
    با توجه به اين مطالب و اهميت فقرزدايي در جامعه اسلامي، قرآن كريم و روايات اهل بيت عصمت ( ع ) براي مبارزه با اين پديده شوم، راه كارهاي اساسي را ترسيم نموده اند كه عمل به اينها هم ضامن بقاي حكومت هاست و هم مردم جامعه با رونق اقتصادي در آسايش و آرامش قرار میگیرند. بر همين اساس، دين مقدس اسلام براي رفع نيازهاي مالي جامعه اسلامي، بيت المال را در تشكيلات حكومت جاي مي‌دهد تا مردمان، واجبات مالي خود را كه بر عهده آنان نهاده است به آن جا تحويل دهند. مهمترين واجبات مالي اسلام براي ريشه كن كردن فقر كه در آيات و روايات به آنها اشاره شده است عبارتند از:
    1- زكات 2- خمس 3- انفال 4- ماليات حكومتي 5 - انفاق

    سند چشم انداز كميته ي امداد امام خميني (ره)‌ در افق 1404 هـ.ش:

    سند چشم انداز 20 ساله ي امداد به عنوان منشور حركت جمعي مطلوب بلند مدت امداد در جهت رسيدن به قله ي رفيع نظام، يعني ايجاد حيات طبيه ي اسلامي و تأمين رفاه مادي در كنار عدالت، معنويت و اخلاق براي مردم به ويژه محرومين به عنوان سهامداران نظام اسلامي است. انداز 20 ساله ي امداد مبتني بر اصول قانون اساسي و رهنمودهاي حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبري، اساسنامه و تجارب مفيد امداد، هماهنگ و در راستاي تحقق چشم انداز 20 ساله جمهوري اسلامي ايران است كه قابليت عملياتي شدن در 4 برنامه ي 5 ساله را دارا مي باشد. كميته امداد امام خميني ( ره ) در افق اين چشم انداز چنين ويژگي هايي خواهد داشت :
    توسعه دهنده ي شبكه ارتباطي و حمايتي مردمي و كارآمد براي انجام كارهاي عميق، ماندگار، زودبازده و اثربخش در ميان اقشار آسيب پذير جامعه با رعايت اصول جامعيت و مطلوبيت. داراي نقش محوري و بازوي توانمند نظام جمهوري اسلامي در جهت تقويت تكامل و توازن اجتماعي و معين دولت در تحقق برنامه ها و خدمات و حمايتهاي اجتماعي. پيشتاز در احياء و ترويج سنت هاي حسنه ي اسلامي و تأثير گذار بر تقويت همبستگي هاي اجتماعي و حفظ همگرايي مردم با نظام اسلامي و تأمين اصل عدالت و رضايت اجتماعي. صيانت از تحكيم نهاد خانواده و احياي عزت و كرامت فردي، خانوادگي و ملي و توانمند سازي محرومين و زدودن فقر با تأكيد بر مناعت طبع و خود اتكايي. داراي تعاملي مؤثر و سازنده با سازمانها و نهادها، متكي به مشاركتهاي مردمي و منابع اختصاصي و بهره گيرنده از منابع عمومي. الهام بخش، فعال و مؤثر در سطح ملي، جوامع اسلامي و بين المللي به عنوان تكيه گاه قابل اعتناي محرومان و مستضعفان.

    ساختار کلان تشکيلاتي کميته امداد امام خميني (ره) :

    كميته امداد امام خميني (ره) به عنوان نهادي انقلابي و از نوع مؤسسات غيرانتفاعي و عام المنفعه است و تحت نظارت مقام معظم رهبري (ولايت فقيه) قرار دارد كه مركز اصلي آن در تهران بوده و در تمامي شهرستانها و اكثر بخشهاي كشور و در برخي نقاط خارج از كشور داراي شعبه مي باشد .
    پس از ولايت فقيه، شوراي مركزي عالي ترين ركن اين نهاد مي باشد كه مسئوليت كلي امور امداد را عهده دار است. سرپرستي به عنوان بالاترين مقام اجرايي و عضو شوراي مركزي امداد، مجري مصوبات شوراي مركزي مي باشد. اداره كل كميته امداد در استان به عنوان هماهنگ كننده و ناظر بر امور شاخه هاي اصلي مستقر در شهرستانها مي باشد و كميته امداد شاخه ها در كليه شهرستانها و برخي شهرها و مراكز دهستانها بعنوان اصلي ترين واحد حمايتي امداد مستقيماً به امور مددجويان و ارباب رجوع رسيدگي مي كند.

    مشخصات واحدهای امداد

    شاخه اصلي: واحدي از كميته امداد است كه از طريق آن به امر مددجويان رسيدگي ميشود و امور آن توسط شورائي مشورتي اداره مي گرددكه صرفاً به دفتر استان يا دفتر مركزي پاسخگو مي باشد.
    شاخه فرعي: واحدي از كميته امداد است كه تحت نظر شاخه اصلي اداره ميشود و معمولاً در بخشها، روستاها و حتي مناطقي از شهرها كه ‌فاصله زيادي با محل شاخه اصلي دارد مستقر است و از طريق آن به امور مددجويان رسيدگي ميشود.
    شعبه توزيع: واحدي از كميته امداد است كه معمولاً داراي دفتر، تشكيلات و كاركنان مستقل نبوده و در هر ماه فقط چند روز براي توزيع ‌كمكهاي كالايي از آن واحد استفاده ميشود. شعبه توزيع زير نظر شاخه اصلي يا شاخه فرعي اداره ميشود.
    نقاهتگاه: واحدي است داراي تخت، تسهيلات و خدمات عمومي لازم جهت اسكان و استراحت بيماراني كه براي ادامه درمان از شهرستان فاقد امكانات درماني كافي اعزام شده اند.
    خوابگاه: واحد اقامتي است براي افراد در حال تحصيل كه به صورت مشترك در اطاقها يا سالنهاي بزرگ زندگي ميكنند. مانند خوابگاههاي دانش آموزي و دانشجويي كه در اين خوابگاهها معمولاً سرويس بهداشتي، حمام، سالن نشيمن، سالن مطالعه و سالن صرف غذا مشترك است.
    كانون فرهنگي: به مراكزي گفته ميشود كه در آنها فعاليتهاي فرهنگي و آموزشي خاص جهت ارتقاء سطح علمي و فرهنگي دانش آموزان وپركردن اوقات فراغت آنان ارائه ميگردد، اين كانونها به دو نوع دائم وموقت تقسيم ميشوند،كه كانونهاي دائم درطي سال فعاليت دارند وكانونهاي موقت صرفاً درتابستان تشكيل مي‌شود.
    واحد امداد: به هريك از مراكز يا مجتمع هاي خدماتي گفته مي شود كه از طريق آن خدمات امدادي و حمايتي ارائه ميگردد.

    وظايف امداد امام عبارت است از

    الف ـ بررسی و شناخت انواع محروميت های مادی و معنوی نيازمندان و تبيين و تامين نيازهای حمايتی، معيشتی، فرهنگی و ارتقای سطح زندگی آنها در حد امکان و شناسايی افراد و خانواده های لازم الحمايه در شهر و روستا و عشاير
    ب ـ بررسی و ارايه ی پيشنهاد خط مشی ها،سياست های اجرايی،طرح ها، برنامه ها و روش ها ی مناسب برای رفع محروميت های نيازمندان در ابعاد مختلف به مراجع ذيربط و انجام اقدامات و پيگيری های لازم جهت تحقق آنها .
    ج ـ فراهم آوردن امکانات لازم به منظور خود اتکاء نمودن افراد و خانواده های تحت پوشش و ساير نيازمندان از طريق ايجاد اشتغال ، اعطای وام ، آموزش های فنی و حرفه يی و ارايه ی خدمات لازم در حد امکان .
    د ـ ايجاد تسهيلات لازم جهت ارايه ی خدمات بهداشتی و درمانی واقدام به بيمه های درمانی و اجتماعی اقشار آسيب پذير در حد امکانات و چارچوب قوانين ومقررات مربوطه .
    هـ ـ پرداخت مستمری (کمک های نقدی و غير نقدی، اعطای قرض الحسنه ضروری، کمک به تعمير و تهيه ی مسکن، ازدواج و جهيزيه ی نيازمندان.
    ح ـ ارایه ی خدمات مشاوره و مددکاری و حمایت های لازم حقوقی و قضایی به افراد و خانواده های نیازمند.
    ط ـ حمایت نیازمندان خارج از کشور بر اساس سیاست های نظام جمهوری اسلامی ایران، در حد امکانات.
    ی ـ تعهدات لازم به منظور احیای فرهنگ انفاق و ایثار، نشر سنت های حسنه ی اسلامی و هدایت امکانات و کمکهای مردمی خصوصا کمک های اشخاص خیر و نيکوکار و همچنين امکانات و کمک های بخش های دولتی و غير دولتی جهت حمايت از افراد و خانواده های نيازمند.
    ک - ارتباط با موسسات خيريه ، انجمن ها و تشکل های عام المنفعه ی مردمی داخل و خارج از کشور به منظور تبادل تجربه و بهره گيری هرچه مطلوب تر از ظرفيت های بالقوه و بالفعل آنها و پرهيز از انجام کارهای موازی و غير ضرور در جهت انجام حمايتهای مادی و معنوی و تقويت و گسترش اين گونه هسته های مردمی در حد توان.
    تعداد واحدهاي امداد و روستاهاي تحت پوشش :

    تعداد واحدهاي كميته امداد امام خميني در پايان سال 1387 برابر 1359 واحد شامل 605 شاخه اصلي 276 شاخه فرعي، 123 شعبه توزيع، 227 مركز خدماتي‌، (شامل 103 خوابگاه دانش آموزي، 20 اردوگاه آموزشي وتربيتي‌، 99 كانون فرهنگي و 5 نقاهتگاه‌)، 31 كارگاه آموزش خودكفايي و 97 واحد ساير واحدهاي امداد شامل‌30 دفتراستان، 2 دفتر منطقه‌، و حوزه هاي مختلف دفترمركزي و... بوده است. تعداد واحدهاي امداد در پايان سال 1387 در مقايسه با سال 1386 حدود 4/0 درصدافزایش داشته است.تعداد روستاهاي تحت پوشش كميته امداد امام خميني در پايان سال 1387 برابر 53408 روستا بوده است، بدين معنا كه مددجويان نيازمند اين تعداد روستا، تحت پوشش طرحها و برنامه هاي مختلف اين نهاد قرارداشته‌اند. تعداد روستاهاي تحت پوشش در پايان سال 87 نسبت به رقم مشابه سال قبل تعداد 139 روستا معادل ‌3/0 درصد کاهش داشته است.

    منابع مالی امداد امام عبارت است از :

    الف ) اعتبارات و کمک های دولت جمهوری اسلامی.
    ب) هدایا و کمک های مردمی، مؤسسات، سازمان ها و نهادهای داخل و خارج از کشور.
    ج ) دریافت صدقات، نذورات، زکات.
    د) درآمد حاصل از فعالیت های اقتصادی امداد امام پس از تصویب مراجع ذی صلاح در این اساسنامه.

  • مجری کارهای پژوهشی عمومی، علمی پژوهشی و مروری
  • کارهای آماری و تجزیه و تحلیل داده
  • تحلیل کمی و کیفی
  • انجام کلیه خدمات نگارش، ترجمه تخصصی ، ویرایش مقاله ها و پایان نامه ها
  • انجام رفرنس نویسی استاندارد با نرم افزار EndNote
  • آماده سازی پاورپوینت مربوط به ارائه در جلسات و همایشها
  • Tel : 09385735506 - 09118370377
    Email : tahghighnet@yahoo.com
    Telegram : @tahghighnet
    Instagram : tahghighnetinsta
    www.tahghigh.net
    2024 - 2007