

حسابداری در دنیای پیچیده امروز نقش درخور ملاحظه ای دراداره تمور دولتها و حکومتهای محلی ایفا می کند حسابداری بخش عمومی و بالاخص دولتی تا اواخر دهه هفتم قرن بیستم به مجموعه ای از روشهای و رویه های فنی اطلاق می شود که براساس آن منابع و مصارف مالی دولتها و حکومت های محلی ثبت و ضبط و گزارش می گردید. طی سه سال گذشته تحولات شگرف حسابداری بخش عمومی از جمله دولتی رویکرد سنتی در مورد کارکرد حسابداری را به نحوی تغییر داده است که ثبت و طبقه بندی و گزارش منابع و مصارف دولتها جزئی محدود از کارکرد حسابداری بخش عمومی محسوب می گردد. نظام حسابداری هر سازمان به عنوان ابزار مدیر انسانی پاسخگویی و تصمیم گیری تحت تأثیر ویژگی های محیط مخالفت ها و نیازهای اطلاعاتی قانونی و نظارتی آن سازمان قرار گیرد. اگر درباره ویژگی های سازمان های دولتی آگاهی پیدا کنیم در درک هیچ سیستم حسابداری مورد عمل آنها دچار مشکل خواهیم شد.
استان گيلان با مساحت 14711 کيلومتر مربع در جنوب غربي درياي خزر واقع بوده و از سرسبزترين و زيباترين استانهاي کشور است که از ديرباز دروازه ورود به اروپا بوده و به همين سبب خيلي زود با صنعت برق آشنا گرديد و در اين زمينه قدمتي 100 ساله دارد. فعاليتهاي صنعت برق در گيلان از سال 1282 ﻫ.ش و با اخذ امتياز انحصاري احداث چراغ برق بمدت 50 سال توسط آقا محمد حسين رئيس التجار معروف به باقراف از مظفرالدين شاه قاجار شروع و پس از مدت کوتاهي به حاج ميرزا محمد عليخان معيني ملقب به معين السلطنه گيلاني واگذار گرديد و ايشان در سال 1283 ﻫ.ش اولين کارخانه چراغ برق رشت را در خيابان چراغ برق (17 شهريور کنوني) به قدرت 200 اسب بخار تأسيس نمود که امور فني آن را کارشناسان آلماني بعهده داشتند. با وجود مساعي معين السلطنه ، به دليل نامطلوب بودن درآمد کارخانه در 20 سال اول تأسيس ، به ناچار 4/3 امتياز خود را به سه نفر زرتشتي واگذار و به همراه شرکاي جديد، "شرکت روشنايي معيني و شرکاء" را تأسيس نمود و متعاقب آن يکدستگاه ژنراتور ديگر در رشت، و دو دستگاه در شهرهاي انزلي و لاهيجان نصب گرديد. اين شرکت در سال 1326 ﻫ.ش با مجموع 250 کيلووات قدرت و 1100 مشترک در رشت، تحويل شرکت سهامي خصوصي برق رشت گرديد. اين شرکت تا سال 1343 عهده دار مديريت امور برق رشت بوده و پس از ملي شدن صنعت آب و برق و تأسيس شرکت برق منطقهاي گيلان، تأسيسات منصوبه خود را که شامل 4100 کيلووات قدرت و حدود 13000 مشترک بوده تحويل شرکت برق منطقه اي گيلان داد و از آن زمان تا کنون ، اين شرکت با همت و تلاش مديريت و کارکنان خود شاهد رشد و توسعه چشمگيري بوده و تأسيسات زيربنايي گسترده اي را ايجاد نموده است که امروزه علاوه بر تأمين برق بيش از 900000 مشترک و 2086 روستاي برقدار، مقدار دو سوم انرژي توليدي نيروگاه هاي خود را از طريق خطوط انتقال سراسري به استانهاي همجوار ارسال مي نمايد.
شرکت برق در سال5/9/1342 به صورت شرکت سهامی تاسیس گردید. مسولیت تولید انتقال وتوزیع برق درمنطقه ی گیلان رابعهده گرفت وطبق یکسری ازقوانین ومقررات خاص عمل میکند.
براساس ماده7ازفصل دوم اساسنامه موضوع فعالیت وظایف شرکت شامل خریدو فروش به کلیه مشترکین وواگذاری اشتراک ودرچارچوب قوانین ومقررات می باشد شرکت برق منطقه ی گیلان مسولیت تولیدوتامین انرژی الکتیریکی پایداردر منطقه ی تحت پوشش جغرافیای خودرابرعهددارد.
درچه قسمتی کارمی کنم وچندکارمنددارددرهمان قسمت وجوددارد:
درقسمت اداره دفترداری وگزارش گری مالی وکل پرسنل آن واحد8نفرهستن .
- آشنايي با بايگاني و سرفصل دفاتر كل و روزنامه
- فراگيري و مطابقت حسابهاي انتظامي با سرفصل دفاتر
- آشنايي با سرفصل معين برخي ازحسابها
- فراگيري ومطابقت حسابها 5% بيمه پيمانكاران
- فراگيري فرم كاربرگ حسابهاي في ما بين
- تهيه وتنظيم فرم كاربرگ عملكرد شركتها
- ثبت مالياتهاي پيمانكاري در جدولهاي مخصوص
از تعداد 471 پست سازمانی موجود ، تعداد 1089 پست بلاتصدی بود که 33٪ از آن پستها در بخش اداری و مالی و 66 ، 67٪ از آن در بخش فنی و مهندسی بوده و دلیل آن نیز عدم وجود مجوز استخدام برای پستهای بلاتصدی می باشد که تلاش در جهت اخذ مجوز صورت می گیرد.
از مجموع کارکنان شرکت تعداد 263 نفر کارمندان تشکیل می دهند که 38/74 درصد آن در بخش فنی و مهندسی بود و 62/25 درصد آن در بخش اداری و مالی مشغول بکار می باشند از مجموع کارگران شرکت به تعدا 136 نفر میزان 97/13 درصد در بخش فنی و مهندسی و 03/86 درصد در بخش خدماتی شاغل می باشند.
از مجموع کارکنان شرکت 19/44 درصد زیر دیپلم ، 43/16 درصد دیپلم ، 86/13 درصد فوق دیپلم ، 26/28 درصد لیسانس و 01/4 درصد فوق لیسانس و بالاتر می باشد.
در اجرای بند (و) از ماده 1 قانون تأسیس وزارت آب و برق شرکتی به نام شرکت سهامی برق منطقهای گیلان مطابق مقررات این اساسنامه تشکیلمیگردد طبق نقشه پیوست.