

دستگاه طیف بین با چراغ بونزن متفاوت است. البته مخترع هر دو رابرت بونزن شیمیدان آلمانی است. دستگاه طیف بین از اجزای مختلفی تشکیل شده است.رابرت بونزن شيمی دان معروف آلمانی كه چراغ بونزن از نوآوری های به يادماندنی اوست، موفق شد دستگاهی طراحی كند كه سهم بسياری در پيشرفت علم شيمی داشت.اين دستگاه طيف بين ناميده شد.
1- منبع و نمونه: در اینجا نمونه باید به نحوی برانگیخته شود. ,/
2-منشور
با استفاده از مشعل چراغ بونزن که خودش طراحی کرده بود، مقداری از مس سولفات را در آن ریخت و آن را برانگیخته کرد. در اثر برانگیخته شدن، این نمک از خود نوری ساطع می کند.
سپس نور را از منشور عبور داد تا به اجزای خود تبدیل شود.
-3ثبت کننده که می تواند یک فیلم عکاسی باشد که مشخص می کند نور ساطع شده از نمونه از چه رنگها و طول موجهایی تشکیل شده است.
هر عنصر نگهای خاصی تولید می کند چون فاصله ی سطوح انرژی در هر عنصر با بقیه متفاوت است.
وقتی عنصری به وسیله ی گرما یا نور مورد تابش قرار می گیرد، ااتم مورد نظر دارای یك سری سطوح انرژی معین و تعدادی الكترون است كه در آن سطوح انرژی جای گرفتهاند. حال بسته به اینکه انرژی که به اتم داده می شود، معادل تفاوت بین کدام سطوح انرژی اتم مورد نظر باشد، الکترون از لایه پایینی انرژی گرفته و به لایه بالاتر برانگیخته می شود. این حالت برانگیخته برای اتم ناپایدار است، بنابراین اتم با ساطع کردن نوری خاص، به حالت اول خود بازمی گردد. این نور همان نور نشری است که توسط اتم ساطع می شود.معمولا" اتمها چندین سطح انرژی با فاصلههای مختلف دارند و میتوانند چندین نور را جذب یا نشر كنند. در یك زمینه سیاهرنگ، در طیف بینی جذبی، نورهایی كه جذب میشود را رنگی و بقیه را سیاه زمینه رسم میكنند. به این طیف جذبی گویند. یا برعکس نورهایی را که نشر می شود را رنگی نشان می دهد.همانطور که اثر انگشت مشخصه ی ویژه ی هر انسان است، طیف جذبی یا نشری نیز مشخصه ی منحصر به فرد هر اتم یا عنصر است. زیرا طرز قرار گرفتن سطوح انرژی در هر اتم متمایز از اتمهای دیگر است.
طیف نشری
طیف نشری فرکانس ثبت شده ی امواجی است که در دستگاه طیف بین از یک عنصر به دست می آید. اگر یک عنصر در دستگاه طیف بین قرار گیرد، رنگ شعله ی دستگاه تغییر می کند و عبور این رنگ از منشور، آن را به صورت یک طیف نشری تجزیه می کند.
هنگامی كه بونزن مقداری از يك تركيب مس دار مانند كات كبود را در شعلۀ مشعل اين دستگاه قرار داد، مشاهده كرد كه رنگ آبی شعله به سبزی می گرايد. همان رنگی كه افزودن تركيب های مس به جرقه های آتش در هنگام آتش بازی می داد. با عبور اين نور سبزرنگ از منشوری كه در دستگاه تعبيه شده بود، الگويی به مانند تصاوير نشان داده شده در شكل زیر به دست آمد. بونزن اين الگو را طيف نشری خطی ناميد.وی كه از اين مشاهده شگفت زده شده بود، آزمايش را با چند تركيب فلزدار ديگر تكرار كرد و در هر مورد طيف های نشری خطی متفاوتی به دست آورد.