

سيب زميني از محصولات غده اي است كه نقش مهمي در تغذيه ی مردم جهان دارد .
سیبزمینی یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در سطح جهان محسوب میشود و در نواحی اقلیمی معتدل سرد و روز بلند کشت میشود.. بنابراین مکانیابی مناسب و تاریخ کاشت سیبزمینی در هر منطقه یکی از عواملی است که در میزان عملکرد این محصول نقش بسزایی دارد.
در سطح جهان سیبزمینی یکی از محصولات مهم غذایی بهشمار میرود.در ایران حدود 71 درصد سطح زیر کشت سیبزمینی متعلق به استان اردبیل است که 89 درصد آن در دشت اردبیل بهعمل میآید.ثابت شده که روند کاشت و عملکرد چنین محصول اقتصادی به توزیع بارش و دمای هوا در طول دوره رشد بستگی دارد.
در ايران، حدود 200 سال پيش در زمان فتحعلي شاه قاجار ، سرجان ملكم سفير دولت انگلستان در ايران مقداري بذر سيب زميني به دربار پادشاه قاجار هديه كرد. اين بذر ابتدا در روستاي پشند در اطراف تهران كاشته شد و سپس در فريدن اصفهان و بعد بتدريج در زنجان، خراسان و فارس برده و كاشته شد.
در حال حاضر سيب زميني يكي از مهمترين محصولات كشاورزي است و امروزه پايه تغذيه بسياري از مردم ايران و جهان را تشكيل ميدهد.
سطح زير كشت سيب زميني در ايران در سال زراعي 1374-1375 حدود 143 هزار و عمل كرد در هر هكتار در حدود 21 تن بوده است.
در همين سال ميزان توليد سيب زميني بيش از 1/3ميليون تن بوده است كه استان اردبيل با توليد 744 هزار تن در رتبه اول و استانهاي اصفهان، آذربايجان شرقي و خراسان در رتبه هاي بعدي قرار دارند.
بافت شنی لومي و لومي شني براي سيب زميني ايده آل است هر قدر خاك به سمت شني تمايل داشته باشد بهتر است چون مشكل سله وجود ندارد همچنين در چنين خاكهايي عمليات داشت وبرداشت نيز مناسب است خاكهاي سنگين به دليل چسبندگي و ايجاد سله مطلوب نيستند ولي با اين خاك سيب زميني را مي توان در اغلب خاكها زراعت نمود به pH حساسيت ندارد. ولي در محدوده 5/7 تا 6 رشد خوبي دارد در خاكهاي بسيار اسيدي غده ها كوچك مانده وسيب زميني جزئ گياهان حساس به شوري محسوب مي شود.
سازگاری: سيب زميني محصولي است سرما دوست كه در نواحي گرم در پائيز و در نواحي سرد در بهار كاشته مي شود . بهترين رشد سيب زميني در نواحي حاصل مي شود كه ميانگين حرارت هوائي گرمترين ماه فصل رشد سيب زميني حدود 25 درجه سانتيگراد يا كمتر باشد . رشد غدد در خاكهاي گرمتر از 20 درجه سانتيگراد كند گشته و در حرارت 30 درجه سانتيگراد كاملاً متوقف مي گردد .
توليد سيب زميني در خاكهاي نيمه سنگين نيز بشرط وجود ساختمان خوب و بكارگيري روش مناسب كاشت موفقيت آميز خواهد بود . خاكهاي سنگين كه به غده مي چسبد موجب اشكال در رشد ، برداشت و بازاريابي محصول مي گردد . خاكهاي عميق و بارور ، با بافت متوسط و ساختمان عالي ، زهكش خوب و اسيديته خنثي تا كمي اسيدي بسيار مناسب است . سيب زميني به خشكي و شوري خاك حساس است .